Paraćinski Crveni krst u akciji „Bezbednost dece u saobraćaju“

Paraćinski Crveni krst u akciji „Bezbednost dece u saobraćaju“

Deca su najosetljivija grupa u saobraćaju i edukacija im pomaže da se što pre uklope u pravila saobraćaja. Mala i deca predškolskog uzrasta teško određuju smer kretanja vozila i ne mogu da prate brze promene toka saobraćaja.

Oni nemaju dovoljno iskustva ni znanja o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, a na njihovo kretanje često utiče emocionalno stanje i impulsivnost. Sa druge strane vozačima je teško da ih primete, posebno kada se vozilo kreće unazad.

Iz tog razloga Crveni krst Paraćin je u toku prošle nedelje sproveo akciju “Bezbednost dece u saobraćaju” koju organizuje svake godine u Saradnji sa PU Paraćin i saobraćajnom policijom. Ranije ovog meseca volonteri Crvenog krsta i zaposleni u ovoj organizaciji obišli su osnovne škole Momčilo Popović, Radoje Domanović, Đura Jakšić, Vuk Karadžić, Branko Krsmanović i još neka područna odeljenja.

Predavanja su u ovim školama održali Aleksandra Buzsaž i Miroslav Mitrović aktivisti paraćinskog Crvenog krsta, kao i saobraćajni policajac Mlađa Rašić koji je deci govrio o osnovama pravilnog ponašanja i bezbednosti u saobraćaju, kako da učestvuju u saobraćaju bezbedno kao pešaci, kao vozači i kao putnici i koja su to pravila kojih treba da se pridržavaju na ulici.

U paraćinskom Crvenom krstu su nam rekli da su deca pokazala veliko interesovanje u komunikaciji sa saobraćajcem i imali dosta pitanja u vezi sa ovom temom.

Na kraju predavanja sva deca su dobila raspored časova sa uputstvima kako da se zajedno sa svojim roditeljima pravilno i bezbedno ponašaju u saobraćaju.