Paraćinska ETŠ domaćin učenicima iz Severne Makedonije

Paraćinska ETŠ domaćin učenicima iz Severne Makedonije

U okviru projekta „Jedinstvo u različitosti” koji finansira organizacija „Rajko”, Ministarstvo prosvete i Evropska Unija, jedanaest đaka, profesor i profesorka iz Severne Makedonije, iz Gostivara boravili su nedelju dana u Paraćinu. Učenica iz Gostivara podelila je sa nama svoje dosadašnje iskustvo tokom boravka u našem gradu.

I učenica paraćinske Ekonomsko-trgovinske škole rekla nam je nešto više o tome koliko su razmene đaka značajne za njihovo obrazovanje, kao i kako su se proveli tokom ovih nedelju dana druženja sa gostima iz Severne Makedonije.

Tokom svog boravka proveli su kvalitetno vreme obilazeći okolne gradove, manastire i znamenitosti kako bi se što bliže upoznali sa našom kulturom. Aleksandar Veljanoski, profesor srednje ekonomske škole iz Severne Makedonije kaže da im se Paraćin veoma svideo i zahvaljuje se na divnom gostoprimstvu.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija države su koje učestvuju u ovogodišnjoj razmeni. Kroz radionice koje su sproveli profesori i učenici naše škole obrađene su teme koje se odnose na netoleranciju, predrasude, stereotipe i ksenofobiju.

Ovaj program pokrenut je 2016. godine, aideja je da objedini mlade, odnosno učenike iz zemalja zapadnog Balkana. Na kraju programa, svi učesnici dobili su sertifikate u znak zahvalnosti za svoj doprinos.