Ovog vikenda Festival “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”

Ovog vikenda Festival “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”

U Kalenićkom Prnjavoru od 3. do 6. avgusta biće održan tradicionalni Festival “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”. Festival će ove godine biti održan po 53. put, a program će trajati čak četiri dana. U četvrtak će u osnovnoj školi u Kalenićkom Prnjavoru biti održana Likovna kolonija koja će početi od 18 časova.

Drugog dana ovog festivala u petak će u Domu kulture Rekovac biti održan “Zlatni glas sabora” od 20 časova. Sutradan 5. avgusta u porti manastira Kalenić od 18 časova svečano otvaranje festivala uz pozdravnu reč predsednika opštine Rekovac Aleksandra Đorđevića i predstavnike Vlade Rep. Srbije.

Potom će uslediti kulturno-umetnički program kada će nastupiti srpski pravoslavni pojci.

U nedelju 6. avgusta takođe u potri manastira u Kaleniću u 9 ujutru biće oidržana Sveta Liturgija, a od 10 sati tradicionalni dolazak kulturno-umetničkih društava. Od 11 časova “Zlatne ruke levča” odnosno priprema i degustacija starih jela, izložba domaće radinosti i starih zanata kao i takmičenje zdravičara.

Od 12.30 takođe u nedelju uslediće defile kulturno-umetničkih društava koja učestvuju na festivalu i njihov nastup od 13 časova.

Ovom prilikom na letnjoj pozornici biće dodeljena povelja “Brativoje Marković” i vrlo interesantni izbor za najlepšu sobaricu, najbrka, najduže pletenice i najlepše narodne nošnje.