Održan 8. Sabor vinogradara i vinara u Rekovcu

Održan 8. Sabor vinogradara i vinara u Rekovcu

U poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu održan je još jedan Sabor vinogradara i vinara na kojem je uobičajeno veliki broj izlagača predstavio svoje proizvode. Kaberne Fran i Sovinjon kao i Marselan, samo su neke od sorti vina koje su predstavljene posetiocima. Na ovoj manifestaciji tradicionalno učestvuje veliki broj vinarija, a među njima su vinarija Agatija i Levač koji su dugogodišnji izlagači.

Najbolje roze vino prema odluci žirija na 8. Saboru vinogradara i vinara u Rekovcu pravi Nikola Tomić iz Riljca, Dušan Miletić prvi je na listi proizvođača crvenih vina, a Lazaru Stepanoviću iz Lepojevića pripala je prva nagrada u kategoriji belih vina. Vladimir Stepanović, jedan od profesora u poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu kaže da je jedan od ciljeva ove manifestacije da populariše proizvodnju vina u Levačkom kraju.

Oko stotinu uzoraka vina, belih, crvenih i roze našli su se na ovom Saboru, a najveći deo izlagača bio je sa teritorije opštine Rekovac, ali i iz Trstenika i Jagodine. Nakon uvodne reči organizatora Ljubiše Stevanovića u Amfiteatru poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu, održano je predavanje na temu vinogradarstva i vinarstva, podeljeni su sertifikati učenicima i nastavnicima za projekat Erazmus, a kasnije je program upotpunjem i kulturno-umetničkim programom u kojem su učestvovali učenici ove škole.

Ovom događaju prisustvovao je predsednik Skupštine opštine Rekovac, dr Dragan Prodanović koji je istakao značaj tradicionalnog održavanja Sabora vinara u njihovoj opštini.

Pored nagrada i druženja, cilj ove manifestacije je pre svega promocija vinarija iz Levča i okoline, kao i podsticaj mlađih generacija da nastave proizvodnju vina po kojoj je ovaj kraj poznat.