KUD „Spasovdanski vez“ pobednik festivala u Belorusiji

KUD „Spasovdanski vez“ pobednik festivala u Belorusiji

KUD „Spasovdanski vez“ iz Drenovca pobednik je međunarodnog Festivala narodnih igara u beloruskom Brestu. Koreografija “Vlaske igre iz okoline Negotina, selo Kobišnica” odnela je pobedu u izuzetno jakoj konkurenciji na Festivalu koji je usled pandemije korona virusa održan online.

Najbrojnije kultirno-umetničko društvo u opštini Paraćin u svom repertoaru ima desetak licenciranih koreografija. Pobednička, koja će se uskoro naći i na festivalu narodnih igara u ruskom Jekaterinburgu, dugo se nalazi na repertoaru Spasovdanskog veza, a krasi je dinamična igra, uvek nasmejani folkloraši i tradicionalna nošnja iz okoline Negotina.

Spasovdanci već godinama učestvuju na ovom festivalu na kojem su i ranije osvajali nagrade. Na ovogodišnji konkurs učensnici iz 6 zemalja i 25 ansabala poslali su video klipove sa koreografijama. Kolo “Vlaske igre iz okoline Negotina, selo Kobišnica” traje oko 11 minuta, a izvelo ga je 20 folkloraša.

Članovi Spasovdanskog veza dele sličnu sudbinu kao i većina njihovih prijatelja iz brojnih srpskih društava i sportskih klubova. U godini za nama bili su primorani da zbog pandemije korona virusa prekinu sa probama, a podloga renoviranog Doma kulture u Drenovcu ponovo podrhtava od početka godine.

Velika pauza uticala je na to da članovi ovog društva više nemaju fizičku kondiciju neophodnu za napore na koje su navikli. Poslednjih nedelja vežbaju tri puta nedeljno a njihove probe traju i do 2,5 sata. Obećavaju da će se ovog proleća vratiti spremniji nego ikad posebno zbog činjenice da za svoju publiku spremaju povratnički koncert.

KUD „Spasovdanski vez“ priprema i Etno ansambl koji će izvodoti stare srpske pesme. Ovo društvo čine prvi izvođački ansabl koji broji petnaestak aktivnih parova, pripremni sa oko 30 folkloraša, i seniorska ekipa koju čini veliki broj igrača koji su se reaktivirali. Svi oni nakon napornih proba odnedavno imaju priliku da se odmore i sumiraju utiske u nedavno opremljenom Etno klubu čiju su izgradnju i uređenje finansirali prijatelji i mnogobrojni donatori KUD-a „Spasovdanski vez“ iz Drenovca.