Kako se Paraćinci rashlađuju na visokim temperaturama

Kako se Paraćinci rashlađuju na visokim temperaturama

Izrazito visoke temperature kojima smo tokom poslednjih godina često izloženi, predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje ljudi, naročito ukoliko traju više dana uzastopno. Često su praćene i velikom vlažnošću vazduha, što ima dodatni neželjeni uticaj na ljudski organizam. Ekstremne temperature mogu izazvati zdravstvene tegobe kod ljudi, ali su određene grupacije stanovništva posebno osetljive. To su pre svega deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i oboleli od kardiovaskularnih, respiratornih, šećerne i drugih hroničnih bolesti. A kako naši sugrađani podnose vrelo leto?

Lekari upozoravaju građane da budu oprezni kada izlaze iz svojih domova. Nošenje lagane odeće prijatnih materijala i svetlih boja, flašice sa vodom, unošenje hrane bogate vitaminima, izbegavanje izlaganja suncu od 10 do 17 sati, samo su neke od preporuka. Najbolji način da se ljudi rashlade je često tuširanje mlakom vodom, provetravanje prostorija u kojima borave i lagana šetnja u večernjim satima.

Republički hidrometeorološki savez Srbije objavio je upozorenje na veoma visoke temperature za područje cele zemlje. U Srbiji će temperature iznad 35 stešeni biti sve do srede, 6. jula, kada nas prema najavama meteorologa očekuje pad temperature i kiša.