Izložba „Prećutani zločin“ u Zavičajnom muzeju Paraćin

Izložba „Prećutani zločin“ u Zavičajnom muzeju Paraćin

Oružje, panoi, dokumenti, snimci i narodna nošnja koju su nosili srpski i jevrejski stradali narod na Kosovu i Metohiji tokom okupacije Kraljevine Jugoslavije čine izložbu „Prećutani zločin“ koja je u utorak uveče otvorena u Zavičajnom muzeju Paraćin. Autor izložbe dr Nenad Antonijević kaže da je cilj ove izložbe koja je premijerno prikazana u Kruševcu, da otvori teme o kojima se dugo ćutalo. Prema njegovim podacima oko 7.000 Srba je stradalo od strane albanskih kvislinga u periodu Drugog svetskog rata.  

Većinski deo građe korišćene za izložbu vlasništvo je Muzeja žrtava genocida, ali se na njoj takođe mogu videti i neki predmeti iz Vojnog muzeja, Arhive Jugoslavije i Etnografskog muzeja. Postavka se bazira na period od 1941. do 1945. godine i prati priču direktnog terora srba i jevreja od strane albanskih kvislinga koji se velikim delom završio smrtnim ishodom, ali i proterivanjem sa zemlje.

Ovo su teme o kojima se zna, ali se veoma malo priča, zaključak je dr Nenada Antonijevića. On dodaje da su ovom prilikom želeli da istaknu koliko su zapravo srbi, jevreji i romi propatili tokom Drugog svetskog rata.

Direktor paraćinskog Zavičajnog muzeja Branislav Stojanović kaže da ovo nije pvi put da sarađuju sa Muzejem žrtava genocida za koji smatra da je ustanova od velike važnosti. On dodaje da se beogradski muzej bavi veoma bitnim temama koje su važne za našu istoriju, ali i budućnost.

Izložba „Prećutani zločin“ otvorena je u okviru manifestacije „Noć muzeja“ i u Paraćinu biće postavljena narednih mesec dana. Stojanović je istakao da nakon nje nastavljaju u istom maniru te će se 22. juna na njihovim izložbenim zidovima naći gostujuća postavka iz Slovenije čija je tema staklarstvo.