Foto kino klub Paraćin

Foto kino klub Paraćin

Foto kino klub Paraćin postoji od 1973. što znači da će njegovi članovi naredne godine proslaviti pola veka od osnivanja. Ovaj foto klub trenutno broji 22 fotografa i još nekolicinu njih koji povremeno učestvuju u grupnim izložbama. Predsednica Foto kino kluba Maja Stošić kaže da su ranije muškarci činili veliku većinu u ovom foto klubu, ali da se to poslednjih godina promenilo.

Da su pripadnice lepšeg pola sve ravnopravnije sa muškarcima u svetu fotografije dokaz je upravo Maja Stošić koja je od pre dve godine prva i još uvek jedina žena koja nosi zvanje majstora fotografije u Srbiji. Zato i ne čudi što je baš Maja nasledila legendarnog Zorana Purgera i nakon njegove smrti postala predsednica Foto kino kluba Paraćin. Ona i njen kolega Ivan Radosavljević Šume imaju samo reči hvale za Zorana Purgera od koga su mnogo naučili o fotografiji.

Da je bivši predsednik u prave ruke ostavio Foto kino klub dokaz su aktivnosti njegovih članova tokom godine. Jedna od najznačajnijih je izložba povodom meseca fotografije koji članovi Foto kino kluba obeležavaju u maju.

Maja poziva sve sugrađane ljubitelje fotografije koji imaju želju da se ozbiljnije bave ovom vrstom umetnosti da se učlane u Foto kino klub. U društvu iskusnih fotografa i kroz radionice koje organizuju u okviru kluba, novi članovi će veštinu sa fotoaparatom podići na viši nivo.

Sledeća izložba fotografija u organizaciji Foto kino kluba Paraćince očekuje već krajem novembra. Drugi Memorijalni kup „Zoran Purger“ biće održan u petak 25. novembra, a svoje radove izložiće nešto manje od 100 fotografa iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.