Deseti jubilarni Dani kupine u Ražnju

Deseti jubilarni Dani kupine u Ražnju

I pored sve manjeg broja parcela pod kupinom i pada zainteresovanosti poljoprivrednika za ovom kulturom, opština Ražan je održala još jedne Dane kupina. Ovo bi mogao da bude jedan od glavnih zaključaka sa jubilarne 10. manifestacije posvećene ovoj voćarskoj kulturi. Obišli smo jedan od zasada u selu Grabovo kod Ražnja i porazgovarali sa sedamdevetogodišnjim Branislavom Marinkovićem i znatno mlađim Aleksandrom Jovanovićem.

Mala otkupna cena je glavni problem kupinara u ovim krajevima koji i pored toga nekako opstaju i još uvek ne odustaju od ove kulture.

I pored ovih problema opština Ražanj i dalje se bori da kupina kao kultura opstane u ovoj opštini i njenoj okolini. Predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković kaže da je intezivna prozvodnja i plantaže zasada kupina i ostalog voća počela pre oko 10 godina nakon osnivanja Fonda za razvoj poljoprivrede.

Te 2018. godine pod voćem je kaže Stojković bilo oko 100 hektara obradivog zemljišta, a danas su te površine prepolovljene.

Gosti na ovogodišnjoj manifestaciji bili su predstavnici ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević, pomoćnica ministarke kao i Sanja Danilović direktprka Uprave za agrarna plaćanja i njen pomoćnik Dragoslav Milutinović.

Neposredno pred zvaničan deo ove manifestacije gosti su u društvu predsednika opštine Ražanj obišli domaćinstvo Aleksandra Jovanovića iz Grabova.

Kao i prethodnih godina Dani kupine su prilika da članovi brojnih udruženja predstave svoje proizvode ispred Doma kulture u Ražnju.

Organizatori ovogodišnjih jubilarnih 10. Dana kupine su Udruženje voćara i vinogradara „Ražanj“ i tamošnja Turistička organizacija pod pokroviteljstvom opštine Ražanj.