Danas je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Danas je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Širom sveta 14. jun se obeležava kao Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Obeležavanje ovog datuma pruža posebnu priliku za proslavu i zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi širom sveta. O ovom danu i značaju dobrovoljnog davalaštva krvi govorio je Dejan Nešić, gradski većnik, dugogodišnji davalac, član i aktivista paraćinskog Crvenog krsta.

Svetska zdravstvena organizacija, kao i svake godine, poslala je poruke za ovu godinu: da je svako pojedinačno davanje krvi ili plazme dragocen dar za spasavanje života i  da su redovne donacije ključ za izgradnju bezbednog i održivog snabdevanja. Ove godine, svet se fokusira na pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzijska podrška i podvlači se uloga koju svaka osoba može imati, dajući vredan dar krvi ili plazme.

Na teritoriji opštine Paraćin ima oko 800 redovnih dobrovoljnih davalaca krvi kaže Dejan Nešić i dodaje kako taj broj trenutno zadovoljava potrebe. Ipak smatra da ih može biti još više.

Ovaj dan je na nacionalnom nivou obeležen i u Beogradu tačnije u okviru svečanosti u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”. Tom prilikom Crveni krst Srbije dodelio je priznanja učenicima koji su bili deo konkursa likovnog i literarnog konkursa “Krv život znači”, a uručena su i priznanja “Najhumaniji grad” i “Najhumanija opština”.