Da li su Paraćinci za potpunu zabranu pušenja na javnim mestima

Da li su Paraćinci za potpunu zabranu pušenja na javnim mestima

Da li biste mogli da zamislite odlazak u kafić ili restoran u kojem je zabranjeno konzumiranje cigareta i čiji se miris ne oseća. Iako se to u Srbiji bar uvom trenutku čini nemogućim, sve češće možemo čuti naznake uvođenja ove odredbe u srpskim ugostiteljskim objektima. Lavinu pozitivnih pa i negativnih komentara na ovu temu nedavno je pokrenula ministarka zdravlja u Vladi Rep. Srbije Danica Grujičić koja je na konferenciji u okviru kampanje „Rak je izlečiv” pozvala javnost da podrži donošenje zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru. Diskusija o ovoj temi jtraje decenijama, a mišljenja su kao i obično različita.

U Paraćinu trenutno ne postoji ni jedan restoran ili kafić u kome je potpuno zabranjeno pušenje. U pojedinim lokalima postoje posebno izdvojeni prostori za pušače i one koji to nisu. Vlasnici i menadžeri pojedinih ugostiteljskih objekata svesni su da će i ova uredba jednom biti uvedena i da će morati u nekom trenutku da joj se povinuju.

U velikom broju evropskih zemalja sprovođenje ovog zakona uveliko funkcioniše. Ugostitelje najviše brine u kojoj meri bi se ta praksa negativno odrazila na njihovo poslovanje.

Među prvim zemljama koja je zabranila pušenje na javnim mestima 2002. godine bila je Grčka, a nakon nje stroga zabrana pušenja na javnim mestima uvedena je u Norveškoj, Malti, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Francuskoj, Finskoj, Danskoj, Belgiji i Islandu. U našoj državi o ovom predlogu razmatra se još od 2011. godine i sve su češće glasine da će zabrana pušenja u zatvorenim mestima biti uvedena uskoro što je dugogodišnja praksa u velikom delu Evrope i sveta.