Članice UG “Štit” šiju zaštitne maske

Članice UG “Štit” šiju zaštitne maske

Godinama prave šalove i sapune od filcovane vune, održavaju radionice izrade ukrasnih i odevnih predmeta, od starih stvari prave torbe, rančeve i odevne predmete koje poklanjaju… U vanrednom stanju prouzrokovanom pandemijom korona virusa usled nedostatka zaštitnih maski, članice UG Štit iz Paraćina krenule su u novu misiju. Jedna od članica ovog udruženja Tatjana Tubica kaže kako 4 žene već danima u kućnim uslovima na osnovu šablona šiju maske.

Do sada su sašile preko 350 komada zaštitnih maski a za izradu jedne potrebno je oko 5 minuta. Tubica kaže kako malo iskusnija domaćica koja u svom domu poseduje šivaću mašinu vrlo lako može da uradi isto.

Veštije domaćice mogu da dodaju i tanku žicu kako bi prilikom nošenja masku prilagodili obliku nosa. Posebno je važno da materijal koji se koristi za izradu maski bude pamuk jer je preporuka da se maska opere nakon nošenja a potom i opegla.

Kažu da su im zalihe materijala na izmaku ali da će se potruditi da ga nabave i nastave sa izradom. Zaštitne maske poklanjaju a svi zaintersovani sugrađani ih mogu kontaktirati preko društvenih mreža.