Afrička kuga svinja u Paraćinu

Afrička kuga svinja u Paraćinu

Mesec dana je prošlo od kada je prvi slučaj infekcije virusom afričke kuge pronađen kod svinja u jednom domaćinstvu u selu Raševica kod Paraćina. Od tada, virus se proširio na još pet domaćinstava na području opštine Paraćin.

Ovaj postupak je neophodan, kako bi se sprečilo širenje virusa i kako ne bi bio ugrožen čitav stočni fond u opštini, jer se virus lako prenosi putem hrane, vode, obuće i oruđa za rad. Šteta koja je nastala usled eutanazije životinja će njihovim vlasnicima biti nadoknađena i to po tržišnoj ceni.

Opština Paraćin je proglašena zaraženim područjem, pa je iz preventivnih razloga zatvorena stočna pijaca u Paraćinu i zabranjena trgovina stokom. Veterinari i veterinarski inspektori obilaze područje, popisuju stoku i vrše nadzor nad životinjama u zaraženom području.

Opasnosti po ljude od širenja afričke kuge svinja nema, ali zbog mogućeg zaražavanja stočnog fonda neophodno je pridržavati se mera prevencije. U to spada dezinfekcija domaćinstava i mesta gde boravi prasad i prijava svakog sumnjivog slučaja kako bi se suzbilo širenje virusa. Glavni simptomi afričke kuge su prebojavanje, temperatura, crvenilo ušnih školjki kod životinja, gubitak apetita i malksalost, a kod suprasnih svinja pobačaji.

Afrička kuga svinja u Srbiji se pojavila još 2019. godine u selu Rabrovac, a nakon toga su slučajevi zaraze prijavljeni i u okolini Kladova, Dimitrovgrada i Negotina širenjem iz Bugarske i Rumunije. Prvi slučaj zaraze u ovom talasu otkriven je u Aleksincu odakle je najverovatnije prenet u opštinu Paraćin. Da bi sa jednog područja bila odjavljena ova bolest potrebno da je da prođe minimum 40 dana od pojave poslednjeg slučaja zaraze afričkom kugom svinja.