2. Festival Šahovskog saveza Srbije na Prestižu

2. Festival Šahovskog saveza Srbije na Prestižu

Veliki broj vrhunskih srpskih šahista okupio se u Paraćinu povodom 2. Festivala Šahovskog saveza Srbije koji je počeo u utorak i traje do 21. maja na bazenima „Prestiž“. Na njemu će biti održana četiri takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ono što je posebno zanimljivo je to da je za Festival prijavljen veliki broj ženskih ekipa, što to nije bio slučaj prethodnih godina, kaže direktor festivala Saša Jevtić.

Na Kup takmičenju u takozvanoj open konkurenciji je 10 ekipa u mukoj sa najmanje tri favorita i devet u ženskoj, dodaje Jevtić.

Otvaranju festivala prisustvovao je i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić. On nam je rekao da je Paraćin i te kako poznat po odličnim šahistima o čemu svedoče brojne osvojene nagrade, pa ne iznenađuje činjenica da je baš on domaćin ovog festivala.

Članovi Omladinskog šahovskog kluba Paraćin nalaze se među prvih pet favorita ovog festivala. Ipak, oni će se takmičiti samo u muškoj konkurenciji.

Mlada šahistkinja Anja Mitrović iz ŠK „Svet šaha“ iz Rume ikapiten ekipe „Kablovi” iz Jagodine Slobodan Radosavljević podelili su sa nama kakva su njihova očekivanja od ovog turnira.

Takmičenje se održava ekipno u dve konkurencije, muškoj i ženskoj. Muškarci igraju na četiri table, a žene na tri, objasnio nam je poznati paraćinski šahista i zamenik glavnog sudije festivala Dragan Dinić.

Drugi festival Šahovskog saveza Srbije otvorio je član opštinskog veća Nenad Atanasković koji se zahvalio svim učesnicima na ovolikom odzivu i poželeo im puno uspeha na takmičenju.

Šahovski savez Srbije obezbedio je pehare i medalje za najbolje ekipe i pojedince. Takođe, tri prvoplasirana kluba u obe konkurencije Kupa i pobednici Pojedinačnog prvenstva u ubrzanom i brzopoteznom šahu dobiće i simbolične novčane nagrade.

Leave a Reply