Normalizacija rada Doma zdravlja Paraćin i preseljenje Kovid ambulante

Normalizacija rada Doma zdravlja Paraćin i preseljenje Kovid ambulante

Većina obolelih od kovida 19 iz opštine Paraćin je izlečena. Od 149 osoba kod kojih je, zaključno sa 13. majem potvrđeno prisustvo koronavirusa, još 5 osoba se nalazi na bolničkom lečenju. Ostali su ili izlečeni ili oporavljeni i otpušteni su kući. Da je epidemija pri kraju dokazuje smanjen broj pregleda u tzv. Kovid ambulanti paraćinskog Doma zdravlja.

878 osoba iz opštine Paraćin do sada je testirano na koronavirus. 501 uzorak za testiranje uzet je u Ambulanti za respiratorne infekcije Doma zdravlja. Radno vreme ambulante, smeštene u zgradi nekadašnje hitne pomoći, više nije od 7 do 22 h, već od 9 do 17 časova. Od ponedeljka, 18. maja Kovid ambulanta će biti preseljena.

Funkcionisanje ostalih službi Doma zdravlja se normalizuje. Radno vreme službi je kao i pre epidemije od 7 do 21 čas.

Ulazak u Dom zdravlja i dalje podrazumeva nošenje zaštitnih maski i rukavica, a na ulasku medicinsko osoblje radi trijažu i dezinfekciju ruku onih koji dolaze na pregled. Rad specijalističkih službi još uvek nije u potpunosti normalizovan.

Od kovida 19 obolelo je i desetoro zaposlenih medicinskih radnika Doma zdravlja u Paraćinu. Sedmoro je ozdravilo i vratilo se na posao, dvoje se i dalje oporavlja kod kuće čekajući na drugi negativan test, a jedna osoba je na bolničkom lečenju. Zaposleni u Domu zdravlja i dalje rade sa zaštitnom opremom, a lekari i medicinsko osoblje u kovid ambulanti i u skafanderima.

Sa spiska lica obolelih od kovida 19 u opštini Paraćin od početka epidemije umrlo je 19 osoba, među kojima je bilo 8 žena i 11 muškaraca. Svi koji su preminuli imali su prodružene, hronične bolesti, a najviše je bilo dijabetičara i korisnika hemodijalize. Prosečna starost preminulih je oko 63 godine.