ZELENO POMORAVLJE – Željko Miletić, kozar iz Lebine

ZELENO POMORAVLJE – Željko Miletić, kozar iz Lebine

Najmlađi član porodice Miletić, osmogodišnja Milica vreme najviše voli da provodi sa kozama koje već 6 godina čuva njena porodica. Kaže da voli da pomaže i da joj ništa ne pada teško kada su koze i jarići u pitanju. Svaku razlikuje i zna im imena, koja im je sama i dala.

Miličin otac Željko je pre nekoliko godina ostao bes posla. Nakon posete Francuskoj odlučio je da se oproba u kozarstvu. Njegovo stado sada čini 50 francuskih alpina. Za tu rasu se odlučio po savetima iskusnijih stočara, prvenstveno zbog mlečnosti i lakog prilagođavanja području u kome se nalaze.

Porodica Miletić živi isključivo od kozarstva i izrade proizvoda od kozjeg mleka. Miletići sve proizvode izrađuju ručno, po recepturama iz Francuske, Belgije i Luksemburga.

Pored plasmana mleka, surutke i klasičnih belih sireva, Miletići prave i sireve sa raznim dodacima, poput sira u maslinovom ulju, dimljeni sa tartufima, sirevi sa pršutom i belim lukom.

Željko je posao  fizičko-tehničkog obezbeđenja zamenio poljoprivredom i nije se pokajao. Smatra da je poljoprivreda pošten, lep i unosan posao ističući značaj velike pomoći koju ostvaruje od državnih subvencija.

Milica je jedino dete u petočlanom domaćinstvu Miletića. Veći deo ljubavi usmerila je na životinje koje čuva njena porodica. Najdraže jare joj je Dina koja je nedavno bila povređena, što je Milici baš teško palo.

Mnogo truda i finansijskih sredstava Miletići su uložili u izgradnju mini mlekare  kapaciteta između 200 i 300 litara mleka u kojoj će ubuduće proizvoditi kozje sireve i kačkavalje. Paralelno sa tim planiraju izgradnju kozarnika u kome će moći da čuvaju 150 grla.