ZELENO POMORAVLJE – Mladen Minić i Darko Sazdanović, Mladi poljoprivrednici Srbije

ZELENO POMORAVLJE – Mladen Minić i Darko Sazdanović, Mladi poljoprivrednici Srbije

Nešto više od 5 i po hiljada gazdinstava koristi poljoprivredno zemljište u opštini Paraćiin, podaci su iz popisa poljoprivrede koji je Republički zavod za statistiku sproveo još 2012. godine. Broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u opštini varira iz godine u godinu i kreće se u intervalu od 2700 do 3100 gazdinstava.

Manje od 3% tih gazdinstava je u prethodnoj godini koristilo neke od podsticaja koje nudi Ministarstvo poljoprivrede. A zbog slabe zainteresovanosti naših poljoprivrednika, nisu čak utrošena ni sva sredstva koja je opština Paraćin prošle godine namenila za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje.

Među ustanovama i organizacijama koje pružaju pomoć poljoprivrednicima da ostvare prava na subvencije i podsticaje lokalnih, republičkih ali i inostranih ustanova jesu udruženja. Jedno od takvih je i udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije.

O poljoprivredi, podsticajima, subvencijama, kao i podršci koju pružaju poljoprivrednim proizvođačima razgovarali smo sa predsednikom Mladih poljoprivrednika Srbije Mladenom Minićem članom udruženja Darkom Sazdanovićem, poljoprivrednikom iz Busilovca.