Završen Zimski šahovski festival “Prestiž 2024”

Završen Zimski šahovski festival “Prestiž 2024”

Oko 130 šahista sa svih strana sveta nadmetalo se za titulu najboljeg na Zimskom šahovskom festivalu “Prestiž 2024”. Na Open A turniru učestovalo je njih 62 među kojima 4 velemajstora, 8 internacionalnih majstora i ukupno 28 igrača sa međunarodnim titulama, dok je na  na Open B turniru učestotvalo 66 šahista. Na Open B turniru najviše poena osvojio je Stefan Kostić kome je ovo prvo učešće na ovom festival, dok su se na  drugom i trećem mestu našli Kineskinja Yunqing Zhao i Kiril Nikolovski.

Ovaj festival okupio je šahiste iz preko 25 zemalja Evrope i sveta. Najbolji plasman od lokalnih igrača ostvario je Saša Lukić iz Drenovca kod Paraćina koji je zauzeo četvrto mesto u Open B konkurenciji sa 6,5 poena. Festival je organizovao Omladinski šahovski klub “Paraćin”, u saradnji sa kompanijom Outpost Chess i održan je od od 15. do 23. januara. Predsednik festivala Saša Jevtić za Kanal M govori o još jednom uspešno organizovanom takmičenju.

Prošlog vikenda, tačnije u subotu odigran je brzopotezni memorijalni turnir “Aleksandar Aca Stojanović” na kojem je učestvovalo 80 igrača. U nedelju je je pak odigran i otvoreni turnir u ubrzanom šahu sa čak 117 učesnika. Nagradni fond na Šahovskom festivalu “Prestiž 2024” iznosio je  500.00 dinara.

Na ceremoniji zatvaranja, najboljima na Open A i Open B turniru, nagrade je uručila Tanja Stojković, predsednica Omladinskog šahovskog kluba “Paraćin”. Organiizatori su već najavili naredni međunarodni šahovski događaj od 3-11. jula kada je na programu 17. Međunarodni šahovski Festival “Paraćin 2024”.