Počelo Polufinale pojedinačnog prvenstva Srbije u šahu za 2024. godinu

Počelo Polufinale pojedinačnog prvenstva Srbije u šahu za 2024. godinu

Na bazenima Prestiž u Paraćinu počelo je Polufinale pojedinačnog prvenstva Srbije za 2024. godinu.

Takmičenje se igra odvojeno u dve kategorije, OPEN i žene. Po 4 najbolje plasiranih sa oba takmičenja izboriće plasman na Šampionate Srbije koji se igraju u junu mesecu.

Na svečanom otvaranju, nakon intoniranja himne Republike Srbije, u ime organizatora, Šahovskog saveza Srbije i domaćina takmičenja svim prisutnim šahistima i gostima obratio se Saša Jevtić, direktor takmičenja, a Nataša Savić, međunarodni sudija, glavni sudija Polufinala, upoznala je igrače sa osnovnim odredbama Turnirskog pravilnika.

U ime lokalne samouprave takmičenje je proglasio otvorenim Miloš Đokić, zamenik predsednika Skupštine opštine Paraćin. Đokić je simbolično povukao prvi potez u partiji OPEN turnira, gde su se voljom žreba, sastale dve šahistkinja, Teodora Injac, najbolja šahistkinja Srbije i prva tabla olimpijskog tima Srbije i Sofija Pogorelski, mlada nada paraćinskog i srpskog šaha.

Karakterisrtika ovogodišnjeg Polufinala u OPEN konkurenciji je vanredno jak sastav, koji daje za pravo da se očekuje da će ovogodišnji šampionst države biti najjači u istoriji srpskog šaha. Učestvuje 43 igrača, od čega 8 velemajstora i 11 internacionalnih majstora.