Mikhail Bryakin pobednik turnira u ubrzanom šahu “Prestiž 2024”
FOTO: Saša Jevtić/facebook

Mikhail Bryakin pobednik turnira u ubrzanom šahu “Prestiž 2024”

Mikhail Bryakin opravdao ulogu prvog favorita po rejtingu i osvojio prvo mesto na Otvorenom turniru u ubrzanom šahu “Prestiž 2024”. Ovo je bila druga prateća manifestacija Zimskog šahovskog Festivala “Paracin 2024” i učešće je uzelo čak 117 igrača iz 18 država. Odigrano je 9 kola sa tempom igre od 10 minuta + 5 sekundi po potezu.

Prvi favorit po rejtingu, ruski velemajstor Mikhail Bryakin, koji već duže vreme živi u Srbiji i nastupa pod srpskom zastavom, u potpunosti je opravdao ulogu favorita i sa 8 poena (7 pobeda i dva remija) osvojio je pobednički pehar i prvu nagradu.

Na deobi drugog i trećeg mesta našla su se dva selektora, GM Dragan Kosić, selektor reprezentacije Crne Gore i IM Miodrag Perunović, selektor reprezentacije Srbije sa po 7,5 poena. Kosiću je, zahvaljujući dodatnim kriterijmima, pripalo drugo mesto.

Redovnim nagradama nagrađeno je 10 prvoplasiranih takmičara, dok su dodeljene i 4 specijalne nagrade.

Zimski šahovski festival biće završen u utorak popodne. U vođstvu je Harsh Suresh iz Indije sa 5,5 poena, a drugo mesto dan pred kraj dele desertorica šahista koje predvodi Suat Atalik koji nastupa pod srpskom zastavom.