Virus gripa i prevencija

Virus gripa i prevencija

Januar i februar, meseci su kada se očekuje povećan broj obolelih od gripa. Grip važi za virusnu infekciju kojom pacijenti često zamene prehladu i koja se vrlo lako i brzo prenosi. Kada je u pitanju Paraćin, za sada nema zabeleženih slučajeva gripa, niti povećan broj obolelih od respiratornih infekcija od uobičajenog za ovo doba godine.

Kao jedna od najbitnijih mera prevencija gripa jeste vakcina. Paraćinci su ovu meru prevencije shvatili vrlo ozbiljno, pa su sve doze vakcine koje je paraćinski Dom zdravlja dobio, upotrebljene.

Grip često nazivaju i porodičnom ili kolektivnom bolešću jer kašljanjem i kijanjem oboleli kapljičnim putem na samo metar i po udaljenosti, lako može preneti virus na druge. Zato su redovna higijena, izbegavanje kretanja u društvu, zlatni standard u sprečavanju širenja gripa, ali ne i nemogućnost oboljevanja. Ukoliko dođe do infekcije, oboleli bi trebalo da sačeka dva do tri dana pre odlaska lekaru i prati simptome koje ima.

Ako i posle par dana od pojave infekcije i uzimanja terapije, visoka temperatura, bolovi u grudima i mišićima ne  jenjavaju, pacijent bi trebalo da se javi lekaru, kako bi se izbegle komplikacije. Tada se virusnoj može pridružiti bakterijska infekcija, kada dolazi do upale pluća, sinusa, grla i slično. Ipak, uvek je bolje sprečiti nego lečiti, ističe doktorka Zlatković i dodaje da je najbitnije za brže ozdravljenje, ali i sprečavanje širenja bolesti, pridržavati se osnovnih pravila prevencije.

Grip nije bauk, ističu lekari. Ukoliko se pridržavamo mera prevencije, poput redovne higijene ruku, provetravanja prostorija, zdrave ishrane bogate vitaminima i proteinima, povećanom uzimanju tečnosti, izbegavanju velikih skupova, ali pre svega vakcinacije, grip možemo izbeći. Ako pak dođe do infekcije, simptomi bolesti će biti daleko blaži.