KUD Spasovdanski vez- Život doktora Milana Milovanovića

KUD Spasovdanski vez- Život doktora Milana Milovanovića

U drenovačkom Domu kulture ovdijaju se završne pripreme za umetničko-scenski nastup članova Spasovdanskog veza koji ljubitelji folklora i ovog društva još nisu imali priliku da vide. Nastup koji će biti održan u subotu uveče najavljuju kao spektakl zato što će te večeri prikazati život i rad srpskog naučnika, virusologa iz Drenovca Milana Milovanovića.

Višestruki osvajač svetosavske nagrade Milan Milovanović, rođen je 1919. godine u Drenovcu kao najstarije od petoro dece, završio je Gimaziju u Ćupriji a medicinu u Beogradu. Njegov najveći doprinos svetskoj virusologiji je adaptacija morbila u pilećem embrionu što je uslovilo proizvodnju današnje vakcine protiv malih boginja. Njegovu priču će ispričati spasovdanac Nemanja Živanović, student književnosti kojem je pripala čast da u muzičko-scenskom nastupu tumači lik Milana Mailovanovića.

Rad na tekstu, sceni, kostimima, koreografiji i njenom uvežbavanju traje nedeljama i svi su u društvu saglasni da je ovo najzahtevniji projekat koji su radili do sada. Svima njima je pre svega čast što će na ovaj način odati poštu verovatno najpoznatijem Drenovčaninu i to na stogodišnjicu njegovog rođenja.

Folklorni segment u okviru nastupa prilagođen je vremenu pre i nakon drugog svetskog rata a spasovdanci će igrati igre iz Šumadije i Centralne Srbije. Svi članovi dečijeg, prvog izvođačkog i seniosrkog ansambla najavljuju jedno dirljivo veče, punu salu Doma Kulture u Drenovcu, a dolazak su potvrdili i pojedini članovi porodice Mailovanović.

Iako priču o životu i delu srpskog naučnika, virusologa iz Drenovca Milana Milovanovića publika još nije videla, već postoji interesovanje za nastup KUD-a “Spasovdanski vez” u kruševačkom i paraćinskom pozorištu. Umetničko-scenski nastup i priča o životu i delu Milana Mailovanovića počeće u subotu od 19 časova u Domu kulture u Drenovcu, a ulaz je besplatan.