Zabranjene posete pacijentima na odeljenjima Opšte bolnice u Paraćinu

Zabranjene posete pacijentima na odeljenjima Opšte bolnice u Paraćinu

Posete ležećim pacijentima na odeljenjima Opšte bolnice u Paraćinu, zabranjene su od 27. januara. Ova odluka doneta je na osnovu preporuke Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje “Ćuprija – Pomoravlje” u Ćupriji, koji je proteklih dana zabeležio porast broja obolelih od respiratornih infekcija sličnih gripu, ali i jedan potvrđeni slučaj gripa kod pacijentkinje iz Jagodine. Prema rečima direktora Opšte bolnice u Paraćinu, doktora Saše Bacića, ove mere predostrožnosti odnosno zabrana posete pacijentima su uobičajene, naročito u toku sezone gripa i repsiratornih infekcija.

Na grudnom i dečijem odeljenju paraćinske bolnice poslednjih desetak dana povećan je broj pacijenata sa visokom telesnom temperaturom i respiratornim infekcijama.

Kako bi se sprečilo širenje respiratornih infekcija kod ležećih pacijenata na odeljenjima bolnice, usvojena je preporuka Zavoda za javno zdravlje “Ćuprija – Pomoravlje” u Ćupriji da se poseta ovim pacijentima zabrani.

Za vreme trajanja zabrane posete sve informacije u vezi sa zdravstvenim stanjem svojih rođaka i prijatelja, zainteresovani mogu dobiti telefonskim putem.

Preporuka epidemiologa u vezi sa virusom gripa jeste da se građani pridržavaju dobro poznatih mera prevencije, poput redovne higijene ruku, provetravanja prostorija, zdrave ishrane bogate vitaminima i proteinima, povećanog uzimanja tečnosti, izbegavanja velikih skupova. Ukoliko dođe do infekcije, oboleli treba da se jave svom izabranom lekaru ako visoka temperatura, kašalj i bolovi u zglobovima i mišićima traju više od tri dana.