U subotu komemoracija paraćinskim košarkaškim legendama

U subotu komemoracija paraćinskim košarkaškim legendama

Paraćinska sportska javnost, a posebno ljubitelji košarke u subotu će se oprostiti od Branka Savića i Dušana Stojanovića dva veoma bitna košarkaška imena u Paraćinu koji su preminuli prošle godine.

Na ovaj način njihovi prijatelji i poštovaoci lika i dela Duleta i Branka odaće počast velikanima paraćinske košarke koji su u ovom sportu odnosno u KK Paraćin proveli više decenija. Iz Košarkaškog kluba Paraćin uputili su popziv sugrađanima, posebno onima koji su poštovali rad ovih koašrkaških radnika da im se pridruže na oproštaju od Branka Savića i Duleta Stojanovića.

Komemoracija će biti održana u subotu od 17 časova u sali pozorišta Paraćin.

Biografija Dušana Stojanovića:

Dušan Stojanović je rođen je 9. avgusta 1955.godine u Kragujevcu. Završio je osnovnu školu Đura Jakšić u Paraćinu, kao nosilac diplome Vuk Karadžić. Sa istim žarom za znanjem i ambicijom završio je gimnaziju kao jedan od najboljih đaka i dobitnik još jedne Vukove diplome.

Drugari su ga zbog toga prozvali Dule Wunderla od Wunderkind.

Nakon gimnazije upisuje medicinski fakultet, gde shvata na prvoj godini da ne želi da mu to bude životni put i sledeće godine upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu koji završava 13. septembra 1980. godine.

Vraća se u Paraćin i zapošljava se u SFS, gde ostaje kratko i posle odsluženog vojnog roka zapošljava se u Paraćinki 1984. godine na mesto Direktora pravne službe, gde ostaje do penzije. U vojsci, u koju se rado vraćao u svojim pričama i anegdotama, završio je školu Rezervnih oficira i bavio se prevodom stručnih knjiga sa Ruskog jezika.

1986. godine venčao se sa Snežanom sa kojom je dobio tri ćerke – Dinu, Minu i Nedu. Jedine tri sestre košarkašice koje je voleo, kako je voleo da kaže.

Košarkom je počeo da se bavi 1968. godine. Igračku karijeru je završio 1989. Dvadest godina je bio igrač, dok je više od 25 godina bio Predsednik KK,,PARAĆIN,,. Osim što je bio predsednik kluba, po čemu je bio i ostao poznat, ne samo u Parćinu, on je bio i trener u Letnjij ligi što jasno govori koliko je sebe davao za klub. Zahvaljujući njegovom predanom radu i angažovanju košarka u Paraćinu je opstala i preživela. Dule je mnogo voleo košarku. Partio je i u njoj aktivno učestvovao.

Na Badnje veče 2021. godine postao je deka male Ive čime se jako ponosio.

Posle teške i herojske borbe preminuo je u Paraćinu 31. jula 2023.godine u svom domu u Paraćinu, gradu koga je mnogo voleo.

Biografija Branka Savića:

Branko Savić rođen je 20. Maja 1949.godine u Praćinu.Završio je štofarsku školu i školu za višu struju. Radio je Štofari i Pošti. Imao je svoju privatnu firmu, koja poslovala vrlo uspešno. Zbog privatnog biznisa dobio je nadimak  Branko MTS.

Prostorije svoje firme je ustupio kosarkaskom klubu ,,Paraćin,, na korisćenje. Tu su organizovani mnogi sastanci Uprave kluba, sastanci i analize utakmica sa igračima. U njigovoj kafani,koju smo zvali ,,klupske prostorije,, nastale su mnoge anegdote i legendarne priče koje će biti zauvek upamćene.

Kao trener počeo je 1971. godine. Organizovao je ligu osnovnoh škola u gradu,što je bila osnova za selekciju igrača.Sa juniorskom ekipom igra završni turnir bivše SFRJ. Što je ujedno i najveći uspeh muške košarke u Paraćinu.

Dobitnik je više priznanja od KSJ i KSS.Bio je trener seniorskog tima u više navrata.Voleo je da mladim igračima daje šansu da iskažu svoj talenat.

Radio je u košarkaškim kampovima sa Tanjevičem, Skansijem, Žeravicom. Bio je savetnik u stručnom štabu našeg tima do svoje smrti.

Preminuo je 12.17.2023. godine u ćuprijskoj bolnici posle teške bolesti. Iza sebe je ostavio sina Sašu i kćerke Natašu i Nataliju, unuka Dušana, unuke Anu, Saru i Taru.