Sportska javnost se oprostila od paraćinskih košarkaških legendi

Sportska javnost se oprostila od paraćinskih košarkaških legendi

Ljubitelji košarke, igrači, porodica i prijatelji u subotu su se na komemoraciji Branku Saviću i Dušanu Stojanoviću, svečano oprostili od dve košakraške legende našeg grada. Njih dvojica su preminuli tokom prošle godine, a o neizbrisivom tragu koji su ostavili pre svega u svetu košarke tačnije u Košarkaškom klubu iz Paraćina, svedoči veliki broj sugrađana. Predsednik privremenog organa, Vladimir Milićević podsetio se višegodišnjeg prijateljstva sa Brankom i Dušanom, i objasnio po čemu će ih pamtiti.

Dušan Stojanović je dvadeset godina bio igrač, dok je više od 25 godina bio Predsednik KK Paraćin. Zahvaljujući njegovom predanom radu i angažovanju košarka u Paraćinu je doživela je veliki uspeh. Branko Savić postao je trener 1971. godine. Organizovao je ligu osnovnoh škola u gradu,što je bila osnova za selekciju igrača.Sa juniorskom ekipom igra završni turnir bivše Jugoslavije, što je ujedno i najveći uspeh muške košarke u Paraćinu. Igor Dimitirijević, član upravnog odbora KK Paraćin, I jedan od organizatora ove komemoracije, osvrnuo na najznačajnije uspomene sa Dušanom i Brankom.

Branko Savić rođen je 20. Maja 1949.godine u Praćinu.Završio je štofarsku školu i školu za višu struju. Radio je Štofari i Pošti. Imao je svoju privatnu firmu, koja poslovala vrlo uspešno. Dušan Stojanović je rođen je 9. avgusta 1955.godine u Kragujevcu. Završio je osnovnu školu Đura Jakšić u Paraćinu, 1986. godine venčao se sa Snežanom sa kojom je dobio tri ćerke – Dinu, Minu i Nedu, a sve tri su se uspešno bavile košarkom. Ovim povodom, za Kanal M, Dina Stojanović, Dušanova najstarija ćeka, govorila je o njemu.

Komemoraciji je prisustvovala i predsednica KK Paraćin Dragana Janicijević.

Branko Savić preminuo je 12. 7.2023. godine u ćuprijskoj bolnici posle teške bolesti. Dušan Stojanović je nakon teške i herojske borbe preminuo u Paraćinu 31. jula 2023.godine u svom domu u Paraćinu.