U Paraćinu obeležen Svetski dan cerebralne paralize

U Paraćinu obeležen Svetski dan cerebralne paralize

Pravnjenjem poizvoda domaće radinosti je u paraćinskom Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu povodom nedelje solidarnosti obeležen Svetski dan osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom. Ova organizacija okuplja osobe sa sličnim ili istim zdravstvenim stanjem. Dugi niz godina održava radionice i predavanja želeći da pokaže da cerebralna i dečija paraliza nisu bolesti već stanja sa kojima se živi i radi. 6. oktobar posvećen je njima pa u paraćinskom Društvu za CDP ovaj dan obeležavaju u krugu prijatelja.

Pod sloganom „Ništa nama bez nas” Društvo za CDP realizuje tokom cele godine niz aktivnosti koje se zasnivaju na uvažavanju načela ravnopravnosti, nediskriminacije, poštovanju i afirmisanju ljudskih prava osoba sa invaliditetom. Ciljevi ovog društva su jasni i usmereni su na usavršavanju i unapređivanju života osoba sa cerebralnom paralizom. Poručuju da su im za bolje i lakše funkcionisanje potrebne adektvatne prostorije sa obezbeđenim sredstvima za plaćanje zakupa i da im veliki problem predstavljaju arhitektonske barijere i to što se na mestima rezervisanim za osobe sa invaliditetom parkiraju oni koji to nisu. Pa i to nije sve, poručuju da im je potrebno jedno vozilo za rampom za OSI.

Da žive i provode dane gotovo kao i svi ostali ljudi pokazuje to što aktivno učestvuju u izradi proizvoda domaće radinosti, putuju na takmičenja i posećuju manifestacije. Na prošlogodišnjoj pasuljijadi u Resniku išli su svi kao ekipa i zajednički učestvovali u aktivnostima.

U okviru nedelje solidarnosti širom Srbije organizuju se predavanja koja za cilj imaju podsticanje  društvene uključenosti osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom u zajednicu. Filip član paraćinskog Društva za cerebralnu i dečiju paralizu uputio je jednu veoma snažnu i emotivnu poruku.

Sredinom ove godine je Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu u Beogradu na Belom Dvoru primilo donaciju u vidu pet kolica namenjenih osobama sa invaliditetom. Zamenik predsednika ovog društva kaže da im ona mnogo znači da im je veoma olakšala svakodnevno funkcionisanje.