Stanje bezbednosti na teritoriji Policijske uprave u Jagodini u novembru 2023. godine

Stanje bezbednosti na teritoriji Policijske uprave u Jagodini u novembru 2023. godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Jagodini su tokom novembra 2023. godine održali povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Pomoravskog okruga.
U tom periodu evidentiran je gotovo isti broj krivičnih dela kao u istom periodu prethodne godine, stanje u oblasti javnog reda i mira je stabilno, bez težih oblika narušavanja javnog reda i mira, dok je u oblasti saobraćaja evidentiran veći broj saobraćajnih nezgoda i jedna osoba je smrtno stradala u saobraćajnoj nezgodi.
Na području Policijske uprave u Jagodini tokom novembra evidentirano je 140krivičnih dela što je za dva krivična dela više nego u istom periodu prethodne godine kada je evidentirano 138 KD.
Smanjen je broj krivičnih dela sa nepoznatim učiniocem sa 51 dela na43, od kojih je rasvetljeno 26 krivičnih dela iostvaren jeprocenat rasvetljavanja od60,47 procenata.

Sa poznatim izvršiocem evidentirana su 73 krivična dela, a u 24 slučaja učinilac je uhvaćen na mestu izvršenja.
Od ukupnog broja krivičnih dela izvršenih na teritoriji Policijske uprave u Jagodini (140), najveći broj dela je iz oblasti opšteg kriminala- 125, a zatim privrednog kriminala- 12. Evidentirana su i dva krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala i jedno delo iz oblasti ekološkog kriminala.
Podnete su krivične prijave protiv 106 izvršilaca krivičnih dela.
Najveći broj krivičnih dela su dela protiv imovine i to 43, potom krivična dela protiv zdravlja ljudi- 27 i dela iz oblasti bezbednosti saobraćaja-23.
U novembrusu evidentiranadva krivična delo teško ubistvo- PripadniciMinistarstva unutrašnjih poslova u Paraćinu uhapsili su P. M. (1979) iz okoline tog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je usmrtio sedamdesetogodišnjeg oca i povredio šezdesetosmogodišnju majku.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini uhapsili su D. B. (2004) iz Paraćina, zbog postojanja osnova sumnje da je usmrtio sedamdesetogodišnjeg muškarca iz Jagodine.Sedamdesetogodišnjak je pronađen u svom stanu, sa povredama nanetim oštrim i tupim predmetom.
Tokom novembra, pripadnici PU u Jagodinisurealizovalipo jednu veću zaplenu opojnih droga i rezanog duvana:
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini uhapsili su N. J. (1976) iz tog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Policija je u njegovoj kući pronašla oko 3,4 kilograma materije za koju se sumnja da je marihuana, skrivene u džaku, kao i vagicu za precizno merenje.Pronađena droga je, kako se sumnja, bila namenjena daljoj prodaji.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Ćupriji uhapsili su D. T. (1998) iz Sremske Mitrovice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.Policija je, u saradnji sa Upravom carina, u automobilu „opel“ kojim je upravljao osumnjičeni pronašla i zaplenila oko 300 kilograma rezanog duvana.

Stanje bezbednosti javnog reda i mira je stabilno. Nije evidentiran nijedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
Policijski službenici Policijske uprave u Jagodini bili su angažovani na svim većim javnim okupljanjima i nije evidentiran nijedan prekršaj po Zakonu o javnom okupljanju.
Takođe, nije bilo visokorizičnih sportskih priredbi, kao ni incidenata na sportskim terenima.
U cilju veće bezbednosti učenika i zaposlenih u školama, od početka školske godine u svakoj školi na teritoriji Pomoravlja prisutan je policijski službenik i to pre, za vreme i nakon izvođenja nastave.
U toku je i projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ koji, od 1. septembra u saradnji sa Ministarstvom prosvete sprovodimo u osnovnim školama.
Saobraćajna policija je u novembru sprovela 9 akcija pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji Pomoravlja.
Ukupno suotkrivena1.723prekršaja. Alkotestiranoje10.156vozača od kojih je 96 sankcionisano zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Takođe, otkriven je 881 prekršaj nepoštovanja dozvoljene brzine kretanja vozila, 261 prekršaj nekorišćenja sigurnosnog pojasa i 59 prekršaja nepropisne upotrebe mobilnog telefona u toku vožnje.
U novembru ove godine dogodile su se 62 saobraćajne nezgode. U 21 nezgodi sa nastradalim licima, jedna osoba je smrtno stradala, 5 osoba je zadobilo teže, a 17 lakše telesne povrede.
Policijska uprava u Jagodini će i u narednom periodu nastojati da održi stabilno stanje bezbednosti i očuva ličnu i imovinsku sigurnost svih građana.