Šta misle paraćinci o inicijativi za vraćanje obaveznog vojnog roka

Šta misle paraćinci o inicijativi za vraćanje obaveznog vojnog roka

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca, saopšteno je 4. januara iz Ministarstva odbrane. Ukoliko ova odluka bude donešena, to bi značilo da nakon 13 godina ponovo u Srbiji stupa na snagu zakon o obaveznom služenju vojnog roka. Paraćince smo pitali šta misle o ovom predlogu ?

Cilj ove incijative bio bi podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava. Podsećamo, u Srbij ije vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine i od tada u vojku mogu da idu samo dobrovoljci. O razlozima i važnosti služenja vojske, pitali smo naše sugrađane za komentar ?

Iako je predlog o vraćanju obaveznog služenja vojske bio tema i godinama unazad, sada postoji mogućnost da će ova odluka narednih meseci postati konačna. U slučaju da aktuelna vlast odluči da služenje vojnog roka vrati u redovne okvire, Srbija će se naći među retkim zemljama Evrope, poput Švedske, Litvanije ili Gruzije, koje su tu obavezu ukinule, pa ponovo uvele.