Vaskršnja liturgija i koncert u crkvi Svete Trojice u Paraćinu

Vaskršnja liturgija i koncert u crkvi Svete Trojice u Paraćinu

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa u crkvi Svete Trojice u Paraćinu služena je Sveta Vaskršnja liturgija kojoj je tradicionalno prisustvovao veliki broj vernika. Ovom danu kao i uvek prethodio je četrdesetodnevni post koji prestaje na ovaj praznik te su svi prisutni imali priliku da se pričeste nakon liturgije.

Vaskrs je „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali da se uvek obeležava nedeljom. Njime se proslavlja pobeda života nad smrću, a na ovaj dan se tradicionalno lome jaja koja simbolišu novi život. Velika sreća i mir su prisutni svake godine kod većine vernika povoodm Vaskrsa, a naši sugrađani tradicionalno ovaj radosni praznik proslavljaju u krugu porodice.

Osim Svete Vaskršnje liturgije, svi prisutni imali su priliku da prisustvuju sada već tradicionalnom koncertu učenika paraćinske Osnovne muzičke škole „Milenko Živković“. Koncert je održan u crkvenoj sali iz koje su tokom prepodnevnih časova dopirali zvuci tradicionalnalnih i klasičnih pesama.

 

Vaskrs se slavi tri dana, tako da su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom osim nedelje obeleženi ponedeljak i utorak. Ekipa RTV Kanal M svim vernicima želi srećan praznik najlepšim pozdravom Hristos Vaskrse.