Promocija knjige i projekcija filma o generalu Iliji Gojkoviću u Drenovcu

Promocija knjige i projekcija filma o generalu Iliji Gojkoviću u Drenovcu

Prvo veče „Dana paprike“ u Drenovcu proteklo je u znaku generala Ilije Gojkovića. Njegovi Drenovčani su posvetili predstavu u izvođenju članova KUD-a „Spasovdanski vez“, knjigu i film koji se u velikoj meri oslanja na već spomenutu predtavu. Autor knjige „Pomorski vojvoda, general Ilija Gojković“ je Mladen Stević penzionisani oficir Vojske Srbije rodom iz Drenovca.

Čuveni vojskovođa rodom je iz ovog sela, dobrovoljac i komadant bataljova u Srpsko-turskim ratovima od 1877. do 1878. godine i komandant Moravske divizije u Prvom svetskom ratu. Autor knjige Mladen Stević smatra da je ovaj čuveni vojskovođa nepravedno zaboravljen zahvaljujući kako je rekao višedecenijskom raskidu sa našom prošlošću, nemaru i zaboravu prema onima koji dali živote za našu zemlju. Zaključak je da general Gojković zaslužuje mnogo više pa i ne čudi što je opština Paraćin 2020. godine donela odluku da mu podigne spomenik u dvorištu drenovačke osnovne škole.

Mladen Stević je Paraćinac rođen u Drenovcu, penzionisani oficir u činu kapetana prve klase Vojske Srbije. Predsednik je opštinske Organizacije vojnih penzionera Srbije i član Upravnog odbora Udruženja boraca otadžbinskih ratova iz Paraćina. U nastavku večeri na otvorenoj sceni Doma kulture u Drenovcu koja je posvećena generalu Gojkoviću, prikazan je film o ovom velikom vojskovođi. On se u velikoj meri oslanja na predstavu „Srpski đeneral se nikada ne predaje“ koju su krajem prošle godine izveli članovi KUD-a „Spasovdanski vez“.

Spasovdanci su skoro celu prošlu jesen posvetili pripremi za koncert-predstavu o čuvenom generalu Gojkoviću čije je premijerno izvođenje bilo krajem decembra u Domu kulture i još jedno u sali pozorišta Paraćin. U ovo delo u kojem je učestvovalo preko 40 članova Spasovdanskog veza je uloženo mnogo truda kaže Mihajlović, autor, tekstopisac i scenarista, a sa druge strane umetnički rukovodilac Dragan Velimirović je režiser, kostimograf i muzički urednik.

Zanimljivo, Ilija Gojković nije završio vojnu školu, a stigao je do čina generala i jedan je od najvećih vojskovođa u Prvom svetskom ratu. Bio komandant Morsvske divizije prvog poziva, a u okviru te divizije je bio čuveni drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo“, poznat kao „Gvozdeni puk“, te se može reči da je jedna elita srpske vojske bila pod njegovom komandom. General je sa srpskom vojskom i narodom preživeo albansku golgotu i povukao na Krf. Odatle je, uz saglasnost vrhovne komande, zbog bolesti prebačen na lečenje u Francusku.

Posle oporavka u Frnacuskoj Ilija Gojković je odlučio da se vrati u svoju jedinicu, kako bi učestvovato u pripremanju srpske vojske za proboj Solunskog fronta. Na povratku iz Francuske ka Grčkoj, krstarica „Minas“ u kojoj se nalazio legendarni komandant Moravske divizije je u blizini Sicilije, torpedovana. Gojković je tom prilikom odbio da se preda neprijatelju, a svedoci su tvrdili da je ubijen u čamcu za spasavanje, koji je potom potonuo u Jonskom moru. Bilo je to 15. februara 1917.