Kako je protekao 2. dan Međunarodnog festivala folklora „Širi kolo okolo“ u Davidovcu

Kako je protekao 2. dan Međunarodnog festivala folklora „Širi kolo okolo“ u Davidovcu

Drugi dan Međunarodnog festivala folklora „Širi kolo okolo“ održan je u selu Davidovac na oduševljenje velikog broja njegovih meštana. Nekoliko stotina folkloraša su prodefilovali centrom sela kako bi pokazali svoju nošnju i predstavili se Davidovčanima.

Organizatori su odlučili da naprave pauzu u načine fotografije za pamćenje kod biste pilotu Životi Đuriću verovatno najpoznatijem Davidovčaninu, tragično nastradalom tokom NATO agresije na našu zemlju.

Festival „Širi kolo okolo“ je ove godine održan po šesti put i polako postaje tradicija koju neguje KUD „Abrašević“ iz Paraćina. Ove godine traje tri dana na isto toliko lokacija i okupio je brojna kulturno umetnička društva iz Srbije i zemalja iz regiona. Dobrodošlicu im je poželeo i predsednik naše opštine Vladimir Milićević.

Folkloraši su se uglavnom potrudili da svojim programom prikažu igre iz krajeva odakle dolaze, a bilo je vremana i za igre koje nemaju veze sa njihovim geografskim poreklom. Mi smo razgovarali sa predstavnicima folklornih grupa iz Smedereva, Zrenjanina i Oraovice u Severnoj Makedoniji.

Predstavnica Udruženja žena „Crnica“ iz Davidovca i meštanka ovog sela Živka Milosavljević želela je da se zahvali svojim  komšijama što su pokazali da su dobri domaćini i izrazila nadu da će ovakve manifestacije u selu postati tradicija.

6. Međunarodni festival folklora „Širi kolo okolo“ je počeo u petak 26. avgusta programom koji je održan u Etno dvorcu, nastavljen u dDavidovcu sutradan i završen spektakularnim nastupima folkloraša kod spomenika Branku Krsmanoviću u nedelju 28. avgusta.