Problem napuštenih životinja u Paraćinu iz ugla ekološkog aktiviste Vladana Vugdelije

Problem napuštenih životinja u Paraćinu iz ugla ekološkog aktiviste Vladana Vugdelije

Problem napuštenih životinja je široko rasprostranjen u našoj zemlji, a i te kako je vidljiv i u Paraćinu. Gotovo u svim delovima grada pa i na široj teritoriji opštine psi lutalice su redovna pojava. Prema izveštaju Državne revozirske institucije Republika Srbija je za period 2017. – 2020. godina izdvojila 6,5 milijardi dinara na poslove zoo higijene odnosno oko 5 milijardi dinara u vidu odštetnih zahteva zbog ujeda pasa. Ekološki aktivista iz Paraćina Vladan Vugdelija kaže da se nekoliko zakona u Srbiji bave ovom oblašću.

Poslove odvoženja pasa lutalica već dugi niz godina u Paraćinu obavlja preduzeće „Avenija MB“ sa sedištem u Vrnjačkoj Banji.

Prema podacima sa kojima raspolaže Vugdelija, opština Paraćin je za period od šest godina odnosno od 2017. do 2023. godine za odvoženje pasa lutalica putem javnih nabavki opredelila više desetina miliona dinara. Postavlja se pitanje da li je ovaj novac umesto na ovaj način mogao da se uloži na izgradnju azila za napuštene životinje, a u ovom slučaju pse lutalice i koliko su druge opštine i gradovi utrošili za izgradnju sigurne kuće za pse.

Vugdelija smatra da ovaj problem može da se reši no ipak postoji niz mera i akcija koje treba ispoštovati. Postoji niz primera iz naše sredine, a posebno iz zemalja u okruženju koje su ovaj problem bezbolno rešile.

Za početak trebalo bi početi od pitanja koliko je tačno napuštenih pasa u našoj opštini, koliko ih je vlasničkih na teritoriji opštine, kakvi su stavovi građana po ovom pitanju i da li vlasnici sterilišu svoje pse. Tek nakon ovih podataka koje predlažu udruženja za zaštitu životinja, može se pristupiti određivanju prioritetnih mera i procene njihovih primena, koliko će to koštati lokalnu samoupravu kao i to koliko će vremena biti potrebno da bi se postigao željeni efekat.