Prezentacija strateške igre Go u Mašinsko-elektrotehničkoj školi

Prezentacija strateške igre Go u Mašinsko-elektrotehničkoj školi

Na inicijativu učenika Mašinsko-elektroteničke škole Aleksandra Vlajkovića, ostali učenici ove škole imali su priliku da se kroz radionice bliže upoznaju sa jednom od najstarijih stateških igara u svetu. Kineska igra Go nastala je 2000 godina pre nove ere, a u literaturi je prvi prvi put pominje Konfučije kada je ovu igru preporučivao uglednim ljudima za vežbanje inteligencije, a prvi zapisi odigranih partija potiču iz prvog veka pre nove ere. Aleksandar Vlajković, ovu igru igra od svoje šeste godine i dugogodišnji je član  Pro Go kluba iz Niša. Tokom prošle i ove godine imao je prilike da kroz radionice svojim drugarima iz klupe predstavi igru koja mu je okupirala pažnju i sa kojom je nastupao na brojnim takmičenjima. Iako mnogi upoređuju Go sa šahom, ove dve igre se ipak razlikuju.

Osnivač čak dva Go kluba iz Niša Željko Veselinović vodio je radionicu u kojoj je učestovao veliki broj mašinaca koji su imali prilike da se upoznaju sa igrom Go i odmah oprobaju svoje veštine. Interesantna je priča kako je Go nastao, a slogan ove igre je “Igraj Go, razvijaj vijuge”.

Radionice za razvijanje veština u igri Go pokrenute su još prošle godine pa je iz tog razloga, održana još jedna koja je bila dobar uvod za predstojeće Republičko prvenstvo koje će biti održano 2. i 3. decembra u prostorijama Mašinske škole u Paraćinu koje će prema najavama okupiti neke od najuspešnijih takmičara iz Srbije. Željko Veselinović istakao je, kako je rekao neverovatne rezultete koje su dobili kao rezultat istraživanja koje je sprovedeno sa učenicima starijih razreda koji su redovno igrali ovu igru.

Čak dva igrača svetskog ranga učestvovaće narednog vikenda na ovom takmičenju, a organizatori se nadaju da će se što veći broj dece oprobati u ovoj veštini. Direktor Mašinske škole naglasio je da su ideju da predstavi igru Go Aleksadra Vlajkovića podržali kako bi osnažili učenike u sprovođenju svojih inicijativa jer ih, kako kaže, na ovaj način pripremaju na radno okruženje koje ih očekuje kada završe srednju školu. Takođe se iz ove škole nadaju da će Go sekcija prerasti u klub kako bi na najbolji način promovisali strateško razmišljanje kod omladine.