Prvenstvo Srbije u strateškoj igri GO

Prvenstvo Srbije u strateškoj igri GO

Mašinsko elektrotehnička školabila je domaćin najboljim srpskim takmičarima u strateškoj igri GO, a u ovoj ustanovi održano je 49. Prvenstvo Srbije koje je trajalo dva dana. Najbolji na ovoj takmičenju bio je Dušan Mitić iz Niša , dugogodišnji igrač koji je svoje veštine u igri Go usavršavao i van granica naše zemlje.

Naziv ove igre na Kineskom u doslovnom prevodu znači igra okruživanja koja je nastala čak 2000 godina pre nove ere. Igra se na tabli sa 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija u kojoj se dva igrača smenjuju u postavljanju crnih i belih kamenova na preseke ovih linija sa ciljem da zauzmu teritoriju. Više od 20 takmičara različitih uzrasta oprobalo se na Prvenstvu Srbije u ovoj igri. Nekima je ovo bilo prvo, a npojedinim učesnicima samo još jedno u nizu takmičenja. Ipak, svako od njih dobio je još jedno iskustvo više kada je ova igra u pitanju.

Na ovom takmičenju, predsednik Go Saveza Srbije Mihajlo Anđelić, učestovao je zajedno sa ostalim takmičarima.On nam je ovom prilikom ispričao da ovo ipak nije dovoljno popularna igra među mlađim generacijama i govorio o tome kada se kod njega javilo interesovanje za ovom igrom.

Predstavnik beogradskog Go Saveza SrbijeMiloš Bojanić, takođe je učestovao na ovom takmičenju, i to sa čak tridesetak godina iskustva. Bojanić je deo organizacionog timaPrvenstva Srbije, a ovom prilikom je govorio i o pravilima ove igre.

Ovo je 49. pojedinačno Prvenstvo Srbije u igri Go  koje je po prvi put održano u Paraćinu i to u Mašinskoj školi koja odnedavno ima Go sekciju čiji je cilj da što više srednjoškolaca počne da razvija svoje misaone veštine.Na Prvenstvu je učestovavalo 25 takmičara iz nekoliko srpskih gradova. U subotu su održana tri kola, a isto toliko i u nedelju. Ova igra je najzastupljenija u Kini, Japanu i Koreji, a broj igrača u ove tri države broji se u milionima.