Porodica Manojlović iz Pojata gaji kalifornijske gliste

Porodica Manojlović iz Pojata gaji kalifornijske gliste

Da li se sećate porodice Manojlović iz Pojata koja čuva crne kokoške i egzotične prepelice? Ova porodica u svom dvorištu ima i 7 bazena u kojima gaji kalifornijske gliste. Ove gliste pogodne su kao mamac za ribolovce, a đubrivo koje one poizvode može se koristiti se za sadnju biljaka. Slađana Manojlović je tokom korone došla na ideju da nabavi jedno leglo kalifornijskih glisti a kako su godine prolazile njihovi kapaciteti su se prošili.

Sezona kalifornijskih glisti ove godine zbog lepog vremena je počela ranije,a Slađana Manojlović nam je objasnila kako se održavaju ova legla.

Najznačajniji je deo posla u sušnim periodima tokom leta, govori Manojlovićeva, jer je tada neophodno voditi računa o vlažnosti zemljišta u kojem se gliste nalaze koje mora da iznosi od 70 do 80 procenata. Ribolovcima, ali i poljoprivrednicima koji imaju plastenike, kalifornijske gliste i njihov glistenjak može biti od velikog značaja.

O specifičnim svojstvima i značaju gilistenjaka, jednog od najkavlitetnijih ekoloških đubriva,govori Slađana iz svog dugogodišnjeg iskustva.

Gazdinstvo Manojlović, poznato je i po gajenju retke vrste crnih kokošaka koje takođe imaju benefite od kalifornijskih glisti s ozbirom na to da ono što ostane nakon prosejavanja glistenjaka , pojedu one.

Ayam Cemani, prepelice koje nose svetlo plava jaja i Kalifornijske gliste, deo su ponude Gazdinstva Manojlović. Tročlana porodica Manojlović je u svom kraju veoma prepoznatljiva, a njihovo gazdinstvo bogato je nesvakidašnjim primercima interesantnih vrsti. Iako sve ovo što rade smatraju hobijem, gaznistvo Manojlović planira proširenje i još veću ponudu, iako su i sada zadovoljni prodajom.