Poljoprivredno gazdinstvo Nešić godinama uzgaja borovnice

Poljoprivredno gazdinstvo Nešić godinama uzgaja borovnice

Pre skoro četiri godine, od ideje da pokrenu još jedan posao kojim će se porodično baviti, porodica Nešić zasadila je dve hiljade stabiljki borovnice. Na površini od 65 ari zasadili su ovo specifično voće, a danas se njihov rod meri u tonama koji svake godine pronalaze put do potrošača širom cele Srbije. Aleksandar Nešić, vlasnik plantaže borovnica, govorio o tome kako je došao na ideju da se bavi voćarstvom i zašto je baš borovnica bila njegov prvi izbor.

Aleksandrova plantaža borovnica svake godine daje sve više plodova, a da bi ova biljka mogla da se razvija pravilno, neophodno joj je pružiti adekvatnu negu, o čemu nam je on detaljnije govorio.

Jedina mana ovih fantastičnih bobica je kratka sezona branja, tačnije kratak period u kojem se one mogu pronaći u svom svežem obliku. Sezona obično počinje tokom juna tako da se čitav proces oko branja i distribucije završava u jednom mesecu, što takođe znači da se ostatak godine posvećuje samo negovanju zasada. Na plantaži Nešić berba je počela već prvog juna.

Borovnice su specifično voće jer sadrže mali broj kalorija, a mnogo vitamina i minerala poput vitamina C, K1, Mangana, Vitamina E i B6. Pomaže zdravlju srca i mozga, a zbog svojih hranljivih vrednosti i niskog glikemijskog indeksa pogodna je za konzumaciju i ljudima sa dijabetesom. Aleksandar Nešić svoje borovnice prevozi do potrošača širom Srbije, a tokom godina stekao je poverenje više desetina sada već stalnih kupaca.

Da bi se detaljno obrao jedan ovakav zasad potrebno je okupiti veći broj ljudi koji u nekoliko sati naberu više desetina kilograma borovnica, koje direktno skladište u posebna pakovanja.

Za ovogodišnju, treću berbu očekuju da će imati 6 tona borovnica što će ujedno biti i najviše do sada. Ovaj uspešni preduzetnik ističe da je za gajenje ove biljke neophodna stalna nega i posvećenost. O riziku i ulaganjima kaže da su neminovni, ali i to da je poprilično siguran da će svaka naredna godina biti sve uspešnija. On u budućnosti planira da prošili svoju plantažu tako da će naredne berbe biti u gotovo duplom obimu.