OŠ „Momčilo Popović Ozren“ Paraćin

OŠ „Momčilo Popović Ozren“ Paraćin

Projekat pomaže Ministarstvo kulture i informisanja, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Treća osnovna škola otvorena u Paraćinu pre 46 godina. Iznedrila je veliki broj kvalitetnih matematičara i fizičara i po tome je prepoznatljiva u čitavoj zemlji.

Osnovna škola “Momčilo Popović Ozren” postoji od 1973. godine. Ona je počela sa radom prvog septembra te godine kao treća smena u školi “Radoje Domanović” a odeljenja su dobijena spajanjem pojedinih odeljenja drugih dveju škola u Paraćinu – “Radoje Domanović” i “Đura Jakšić”.  Januara naredne godine, škola dobija svoju zgradu u Mesnoj zajednici Gloždak, a prvi direktor postaje Vukadin Savić. U tom periodu postaje i matična škola isturenom odeljenju u selu Mirilovac, koja postoji još od 1910. godine. Kako su u nju išla i deca iz sela Lebina, i četvororazredna škola ovog sela pripala je matičnoj školi “Momčilo Popović Ozren” u Paraćinu.

Škola ja dobila ime po jednim od najzanačajijih paraćinaca, koji je 1909. godine rođen u selu Busilovac. Po struci je bio pravnik i šumski inženjer, a za narodnog heroja proglašen je 1953. godine. 

Od 6. novembra 1978. godine, učenici od petog do osmog razreda iz Mirilovca i Lebine počinju da nastavu pohađaju u matičnoj školi u gradu.

Kako se broj učenika povećavao, u težnji za boljim uslovima, škola dobija 1988. godine suturen, računarske učionice i kuhinjsko-trpezarsijski prostor, a godinu dana kasnije i učenički prostor na prvom spratu. Interesantno je da škola od 1997. ima i svoju zubnu ambulantu koja sanira zube đacima, ali i vrši kontinuiranu edukaciju i važnosti dentalnog zdravlja.

Inovacije i sređivanja matične, ali i područnih škola nastavljana su tokom narednih godina.

FOTO 1(uz dopuštenje OŠ Momčilo Popović Ozren)

“U 2019. godini završen je proces opremanja učionica i kabineta digitalnom opremom (sve učionice i kabineti opremljeni su internet mrežom, računarima ili laptopovima kao i statitčnim projektorima), što nam je omogućilo uvođenje es dnevnika (papirnati dnevnici su početkom 2019. godine poslati u istoriju)” – naglašavaju iz škole

 

Značajni nastavnici, učenici i uspesi škole

Današnji učenici i nastavnici veliku zahvaltnost za to da škola danas bude ovakva kakva jeste duguju ranijim radnicima i rukovodiocima.

Velika arhitektonska proširenja dogodila su se tokom mandata direktora Miodraga Manojlovića jer se on zalagao za to da se rad u školi odvija po kabinetima. Zahvaljujući njemu je 1988. školska zgrada drastično je proširena. Njegov rad nastavio je direktor Miroslav Marić koji je omogućio školi da za vreme inflacije devedesetih godina prošlog veka opstane i razvija se.

Učenica Milena Stojanov sa nastavnikom Ivanom Stojanovićem na Državnom takmičenju iz fizike (uz dopuštenje OŠ Momčilo Popović Ozren)

Među nastavnicima se isticala Mirijana Aleskić koja je vodila pionirski odred u školi, a iz kojeg su se kasnije razvile i mnoge sekcije poput goranske organizacije, sekcije mladih cvećara, hemičara, biologa, istoričara, kao i sportska sekcija, koja poslednjih godina beleži velike uspehe.

Kao značajna dostignuća u školi navode uspesi Vladana Simića koji je kao učenik ove škole osvojio prvo mesto na Saveznom takmičenju iz fizike i učestvovao na Saveznom takmičenju iz matematike. Ovim uspehom započeta je duga tradicija dobrih razultata na takmičenjima iz ovih oblasti To je ove godine potvrdila i Milena Stojanov kada je osvojila prvo nagradu na Republičkom takmičenju iz fizike, kao i Mihajlo Pešić sa svojom trećom nagradom na Republičkom takmičenju iz matematike.

Pored ovih rezultata, u školi posebno ističu još neke vredne pomena:

„Sledeći ambasadori znanja i uspeha Osnovne škole „Momčilo Popović Ozren“ su sportisti mlađih razreda. 2016/17, dečaci 3. razreda, pod stručnim nadzorom učitelja Zorana Mikića, su takođe bili državni prvaci u takmičenju pod nazivom Male olimpijske igre – poligon svestranosti. Sledeće godine, 2017/18 trend državnih prvaka nastavili su dečaci i devojčice 2. razreda, čiji je mentor bila učiteljica Vesna Stefanović (Male olimpijske igre – poligon spretnosti). Pečat na neprekidni niz uspeha, ponovo je udario učitelj Zoran Mikić, sada sa novom generacijom učenika. Njegovi prvaci (dečaci i devojčice) bili su šampioni države u školskoj 2018/19.godini – Male olimpijske igre – zabavni poligon.“

Dobitnici Vukove diplome u školskoj 2018-2019 (uz dopuštenje OŠ Momčilo Popović Ozren)

U prilog tvrdnjama o dobrom kvalitetu obrazovanja ide i činjenica da je prošle godine iz nje čak 15 svršenih osmaka izašlo sa Vukovom diplomom.

 

Škola danas

Ove školske godine u klupe u Osnovnij školi “Momčilo Popović Ozren” i njenim četvorogodišnjim područnim odeljenjima selo je 806 učenika, koji su raspoređeni u 35 odeljenja. U matičnoj školi nastavu pohađa 783, u Mirilovcu 8 đaka u nepodeljenoj školi, a u Lebini 15 njih u dva kombinovana odeljenja. Takođe, od prošle školske godine oni imaju i mogućnost produženog boravka u dve grupe.

Produženi boravak u školi (uz dopuštenje OŠ Momčilo Popović Ozren)

Školu predvodi direktor Nebojša Milisavljević, a u njoj radi 39 nastavnika predmetne nastave i 21 nastavnik razredne nastave (učitelja), kao i veliki nenastavni kadar.

Prethodne godine oni su, u saradnji sa Društvom matematičara i Ministarstvom nauke prosvete i tehnološkog razvoj Republike Srbije organizovali Državno takmičanje u fizici. Pored toga, škola je aktivna i kao učenik mogih projekata kao što su: “Promocija humanih vrednosti”, “Sigurnije škole – otpornije zajednice”, “Vaspitanje za humane odnose među polovima”, “Elektronski dnevnik”…

Pored obrazovanja i vaspitanja, u školi vode računa i o bezbednosti učenika, pa su u skladu sa tim oformili nekoliko školsih timova poput: Tima za zaštitu dece od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, Tima za inkluziju… Takođe, svim učenicima koji imaju poteškoće u razvoju dodeljeni su lični pratioci.

„OŠ „Momčilo Popović Ozren“, čini se, predstavlja plodno tle sa kog niču i razvijaju se dobri, vredni, odgovorni ljudi. Idući u korak sa svetom, nastojimo da praktično osposobimo učenike da budu samostalni, tolerantni i empatični, da razviju ekološku svest, kritičko mišljenje i poštuju kulturnu baštinu, kako kroz sadržaje predmeta redovne nastave, tako i kroz programe izbornih predmeta: Domaćinstvo, Narodna tradicija, Čuvari prirode, Građansko vaspitanje, Veronauka ali i kroz programe vannastavnih aktivnosti, dramske, recitatorske, literarne, novinarske, saobraćajne, modelarske, planinarske sekcije.“ – zaključuju iz škole.