Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom

U čast prošlosti i narodu koji se svim silama borio da Srbija postane nezavisna i slobodna zemlja, 9. maj kao i svake godine obeležavamo kao Dan pobede nad fašizmom. Paraćinci su odali počast hrabrim borcima polaganjem venaca na spomenik Branku Krsmanoviću. Zamenik predsednika SO Paraćin Miloš Đokić je nakon minuta ćutanja, u čast stradalih u Drugom svetskom ratu, podsetio zašto je važno obeležavati ovaj dan.

Današnje obeležavanje Dana pobede nad fašizmom otvorio je paraćinski dečiji hor „Dar“ čiji su članovi pevali himnu naše opštine. Uz predstavnike opštine Paraćin vence su položile delegacije Vojnih penzionera, SUBNOR-a, Ratnih veterana opštine Paraćin, Udruženja boraca otadžbinskih ratova opštine Paraćin, Ratnih vojnih invalida, Udruženja potomaka ratnika Srbije i Policijske stanice.

Pre 77. godina 9. maja 1945. Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju, tako da počev od tada pa do danas Srbija proslavlja i obeležava Dan pobede. Veoma je važno informisati nove naraštaje o važnosti današnjeg datuma, te se gotovo svakodnevno u školama sprovodi edukacija na časovima istorije.

Nakon polaganja venaca, ispred biblioteke Dr. Vićentije Rakić otvorena je izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ koja je postavljena u čast žrtvama genocida. Ovi radovi će na platou ispred paraćinske biblioteke biti postavljeni narednih mesec dana.