Nova pravila za tehnički pregled vozila

Nova pravila za tehnički pregled vozila

Od 5. jula kontrola tehničke ispravnosti automobila uvela je novo pravilo za ocenu ispravnosti automobila, koja bi mogla da napravi još veće gužve jer će tehnički pregled biti komplikovaniji. Snimanje vozila će obavljati najmanje dve kamere, a tokom pregleda stranka ne sme da se zadrži na liniji i ukoliko je usnimi jedna od nekoliko kamera, sledi prekršajna kazna. Sa novim pravilnikom korigovana je i cena tehničkog pregleda.

Neispravna signalizacija,  treće stop svetlo,  polomljeno staklo i pokvarena prskalica za pranje šoferšajbne najčešći su nedostaci zbog kojih od 50 do 80 odsto vozila ne prolaze na tehničkom pregledu. Nova pravila donose i nove probleme kontrolorima, koji se suočavaju sa besom nezadovoljnih vozača

Procenjuje se da zbog emisije štetnih gasova preko 100.000 automobila na teritoriji Srbije ne bi prošlo tehnički pregled. Sva vozila koja nemaju katalizator ili emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova po novom pravilniku za tehničke preglede imaće rok od još dve godine da reše ovaj problem. Tehnički pregled je do sada za putnička vozila koštao između 3.000 i 4.500 dinara, a od 5. jula potrebno je izdvojiti od 5.000 do 7.000 dinara. Kada je reč o teretnim vozilima cena tehničkog pregleda može biti i do 8.000 dinara.