Narednog vikenda 3. Sremušijada na Grzi

Narednog vikenda 3. Sremušijada na Grzi

Rekreativci, ljubitelji prirode i planinari ponovo će biti na okupu narednog vikenda jer će na Grzi uslediditi još jedna Sremušijada. Iako je bila zakazana za 31. mart priroda je malo požurila, sremuša ima u izobilju što je u dovoljnoj meri ubrzalo organizatore da manifestaciju organizuju nedelju dana ranije.

Sremušijada je jedinstvena manifestacija u Srbiji i nastala je po zamisli dvojice članova planinarskog kluba iz Paraćina Jugoslava Ristića i Nebojše Milenkovića. Na startu je interesovanje zodovoljilo organizatore, a veliki odziv učesnika očekuju i ovog proleća.

Sremuš je samonikla šumska biljka, divlji beli, medveđi luk kako je u narodu poznat veoma je bogat vitaminom C i mineralima, a iz Javorka poručuju sve ga više ima na padinama Južnog Kučaja. Meštani Grze i planinari ga redovno beru i mnogi će reći da je pravi dar prirode jer se koristi kao hrana, lek i začin. Staza kojom će učesnici pešačiti je prelepa poručuju iz Javorka i pritom očekuju lepo vreme narednog vikenda.

Paraćinski Javorak je na društvenim mrežama objavio plan ove akcije. Okupljanje učesnika je 24. marta u 7.45 ispred pozorišta odakle se polazi na Grzu. U 9.30 je polazak na stazu, berba sremuša je između 11.30 i 13 sati dok se povratak u planinarski dom Đorđe Živković kao i ručak za sve učesnike očekuje oko 17.30.