Ponovo veliki odziv učesnika na ovogodišnjoj Sremušijadi

Ponovo veliki odziv učesnika na ovogodišnjoj Sremušijadi

U berbi sremuša koja je održana u nedelju učestvovalo je preko 150 ljudi, kako iz Paraćina tako i iz okolnih gradova. Ovaj događaj održava se treći put po redu, u organizaciji paraćinskog Planinarskog kluba „Javorak“. Okupljanje je počelo u ranim jutranjim satima na Grzi, a učesnici su pešačili stazom dugom 12 kilometara.

Povorku su na obroncima Južnog Kučaja činili i članovi planinarskih klubova iz Jagodine, Ćuprije, Kruševca, kao i meštani okolnih sela.

Idejni tvorci organizovanja „Sremušijade” su Nebojša Milenković i Juga Ristić. Milenković ističe da je na ovu ideju došao kako bi spojio dobro i korisno, pa uz branje sremuša učesnici akcije provode dan na svežem vazduhu, u prirodi i druženju.

Većina ljudi koristi divlji beli luk kao zamenu za beli. Listovi sremuša se beru tokom aprila i maja, a dodaju se u variva, jela od mesa, marinade i salate. Pitali smo učesnike ove akcije koliko često konzumiraju ovu lekovitu biljku i u koje svrhe je koriste.

Sremuš je bogat vitaminom C i mineralima koji mogu pročistiti organizam od toksina. Smatra se da smiruje urinarne infekcije, nadutost u stomaku i gasove, pa čak i da snižava visok krvni pritisak kao i da pospešuje varenje.