Narednih dana oblačno, toplo i vetrovito – zahlađenje moguće za oko nedelju dana

Narednih dana oblačno, toplo i vetrovito – zahlađenje moguće za oko nedelju dana

Već danima je u Paraćinu i njegovoj okolini vreme karakteristično za proleće sa temperaturama daleko iznad prosečnih vrednosti za februar mesec. Prethodne nedelje bilo je i dvadesetak stepeni, a poslednjih dana uglavnom oko 15 sa povremenim vetrom.

Prethodnih dana u Paraćiun primetna je i pojava pojačanog jugoistočnog vetra. Vladimir Dikić na portalu PN Meteo piše je košava uvek dobar znak da se iznad našeg područja sučeljavaju dve atmosferske mase sa različitim vazdušnim pritiscima što nam donosi uglavnom sivo, vetrovito ali i toplo vreme.

Košava najjače udare dostiže na jugu Banata, gde često ima udare od preko 100 km/h. Dok u našem delu Pomoravlja, (Paraćin i okolina) obično dostiže udare od 50-70 km/h.

Četvrtak će biti topao i oblačan dan sa maksimalnom temperaturom oko 15 stepeni, a duvaća umerena košava. U petak i subotu takođe oblačno i malo hladnije takođe uz košavu koja će najjače udare imati u u petak popodne.

– Očekuje nas zamućena atmosfera, a kiša će ostavljati karakteristične žute tragove zbog velike količine pustinjske prašine koje će nam stići sa severa Afrike, piše meteorolog amater Dikić.

U nedelju i ponedeljak više sunca uz toplo vreme, dok nas u utorak najverovatnije očekuje kiša. Moguće je manje zahlađenje za oko nedelju dana.