Kakvo nas vreme očekuje do kraja februara

Kakvo nas vreme očekuje do kraja februara

Za nama je po svemu sudeći jedan od najtoplijih februara od kada se vrši merenje, prema rečima Vladimira Dikića, meteorologa amatera i urednika portala PN Meteo. On kaže da će i narendih dana biti slično vreme kao što je bilo tokom celog meseca i dodaje da će i ovog vikenda temperature biti iznad proseka.

Dikić kaže da je ovo po svemu sudeći najtoplija zima do sada, kao i februar, te da ipak treba biti na oprezu. Na našem području mrazevi i sneg su ipak mogući sve do polovine aprila, tako da ne može sa sigurnošću da kaže da smo raskrstili sa zimom.

Usled toplog vremena i natprosečno toplih temperatura koje su bile ovog februara, rane voćne kulture su već počele da izbacuju pupoljke, kaže Dikić. On dodaje da ovo može da nanese štetu poljoprivredi, jer nije isključena mogućnost da dođe do pojave mraza i u aprilu.

Zanimljivo, ove zime imali smo samo šest dana sa snežnim pokrivačem, čiji je maksimum bio tek četiri centimetra visine. Mala količina padavima takođe je bila karakteristična kada je u pitanju ova zima i iznosila je svega 62 l/m, a prosek je oko 160 za tri zimska meseca.