Kako nagle promene vremena utiču na Paraćince

Kako nagle promene vremena utiču na Paraćince

Prema podacima paraćinskog meteorologa i urednika portala Pn Meteo, Vladimira Dikića, mesec za nama bio je jedan od najtoplijih zimskih meseci od kako se vrše merenja. U februaru je bilo dana kada je maksimalna dnevna temperaturadolazila i do 20 stepeni, što je svakako neuobičjeno za zimski period. Dikić nam je nedavno govorio o prosečnim temperaturama za ovo doba godine koje u velikoj meri odskaču od dugogodišnjeg proseka.

Nagli  skokovi temperature uticali su na promene u raspoloženju i zdravstvenom stanju pogotovo kod osoba koje pate od hroničnih bolesti. Ovo je bio povod da naše sugrađane pitamo kako su vremenske promene uticale na njih?

Za osobe koje osećaju klimatske promene kažemo da su meteoropate, a simptomi meteoropatije su različiti kao i mehanizmi zbog kojih nastaju. Pojačana anksioznost, uvećan krvni pritisak, glavobolja i nesanica neki su od simptoma koji se javljaju kao posledica vremenskih promena.

Zdravstvene tegobe najviše osećaju osobe koje pate od hroničnih bolesti kao i deca i zdravi ljudi. Paraćince smo pitali kako reaguju na promene vremena ove zime?

Za ljude koji nemaju zdravstvene tegobe usled nagle promenama vremena kaže se da su „meteorološki“ zdravi, dok su oni sa umerenim zdravstvenim tegobama preosetljivi, odnosno meteorosenzitivni.Takve osobe najčešće se žale na glavobolju, zujanje u glavi i ušima, neravnotežu, slabost, razdražljivost, nesanicu, deficit koncentracije i volje, smanjenje radne i životne energije.Ako je za utehu, zima se makar kalendarski bliži kraju pa ovog meseca možemo očekivati manje temperaturne razlike, više sunca i stabilnije vreme.