Najveći broj obolelih od respiratornih infekcija među decom

Najveći broj obolelih od respiratornih infekcija među decom

Repsiratorne infekcije i grip, najkarakterističnija su oboljenja za ovo doba godine od kojih oboleva veliki broj ljudi jer se lako prenose. To se navjiše odrazilo na mlađu populaciju, najviše kod vrtićke i dece predškolskog uzrasta, zbog čega je broj dece u paraćinskim vrtićima trenutno prepolovljen. Prema rečima direktorke Predškolske ustanove Bambi Ivone Mihajlović, smanjenje broja dece nije ništa neuobičajeno, već situacija koja je u ovom periodu prisutna već godinama unazad.

Prema iskustvima iz ranijih godina, u ovom periodu moguća je pojava i ovčijih boginja.

Mere prevencije protiv gripa i respiratornih infekcija pojačane su u vrtićima, ali i pored toga, najveći problem za širenje bolesti predstavljaju bolesna deca koju roditelji dovode u kolektiv.

Zbog povećanja broja obolelih od oboljenja slična gripu, ali i potvrđenih slučajeva sezonskog gripa, paraćinska bolnica je zabranila posete ležećim pacijentima na odeljenjima. Lekari svakodnevno upućuju apel stanovništvu da u slučaju bolesti ne odlaze na posao, ne vode decu u vrtiće i školu, jer se upravo u obrazovnim ustanovama odnosno kod dece uzrasta od 5 do 14 godina beleži najveći broj obolelih.

Opasnosti od trenutno aktuelnog korona virusa u svetu, kod nas nema, niti zabeleženih slučajeva obolevanja od ovog virusa. A kada je reč o sezonskom gripu karakterističnom za naše područje, mere prevencije su u slučaju sprečavanja širenja bolesti najbolje rešenje, ističe epidemiolog Doma zdravlja Paraćin. Tako je preporuka lekara obolelima da odleže kući bolest, a ne u kolektivu i uzimaju propisanu terapiju, najkraći i najlakši put do izlečenja čime daju šansu svom organizmu i imunitetu za potpuni oporavak od bolesti.