Najavljena Nedelja otvorenih vrata za vakcinaciju protiv HPV virusa

Najavljena Nedelja otvorenih vrata za vakcinaciju protiv HPV virusa

U nedelji imunizaciіe od 22. do 28.aprila od 8 do 18 sati, u prostorijama Školskih dispanzera – Domova zdravlja Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Ćuprija biće održana Nedelja otvorenih vrata, posvećena vakcinaciji protiv HPV-a (humanog papiloma virusa)
Vakcina je namenjena sprečavanju nastanka infekcija izazvanih HPV virusom koji može da ima brojne posledice. Kod žena ovaj virus može dovesti do pojave raka vulve, vagine i grlića materice, a kod muškaraca do pojave raka penisa. Kod oba pola do pojave raka usne duplje i ždrela, završnog dela debelog creva, kao i pojave kondiloma (genitalnih-stidnih bradavica) .

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom 2020. godine u Srbiji je od raka grlića materice obolelo 1.087 žena, dok su 453 žene premunule. Oko 200 muškaraca u Srbiji svake godine oboli od karcinoma povezanih sa HPV infekcijom, a oko 80 njih izgubi život.

Primarna prevencija oboljenja izazvanih HPV virusom sprovodi se vakcinacijom. HPV vakcina je efikasna i bezbedna, a prvi put je upotrebljena 2006. godine. Od tada do danas sprovedeno je preko 100 studija sa više od milion učesnika koje su potvrdile njenu bezbednost i efikasnost. Do sada je širom sveta dato više od 500 miliona doza vakcina i pokazalo se da je organizovana imunizacija najefikasnii način zašite stanovništva od HPV infekcije. Roditelji dece uzrasta do 15 godina, koi žele da vakcinišu dete HPV vakcinom mogu se obratiti izabranom pedijatru u Domu zdravlja, gde su dostupne vakcine. Deca sa navršenih 16 godina života i starija, mogu i sama da se jave svom izabranom lekaru.

Vakcina Gardasil 9 je besplatna za decu oba pola od 9 do 19 godina, a nedelja otvorenih vrata je posebno namenjena deci 2005. godišta, kako bi iskoristili poslednju priliku da se vakcinišu o trošku države, podsećaju iz Doma zdravlja.