Mladi paraćinski karatista Dimitrije Živković osvajač bronze na Svetskim školskim sportskim igrama

Mladi paraćinski karatista Dimitrije Živković osvajač bronze na Svetskim školskim sportskim igrama

Mladi Dimitrije Živković učenik OŠ „Momčilo Popović Ozren“ u Paraćinu poslednjih dana je jedan od najpopularnijih dečaka ne samo u razredu već i u celoj školi. Jer, retko ko može da se pohvali medaljom na Svetskim školskim sportskim igrama koje su nedavno održane u Srbiji. Iako je ovo takmičenje održano u Beogradu, jedino su karatisti nastupali u Pančevu, a Dimitrije koji se takmičio u katama bio je svrstan u kategoriju dečaka do 13 godina.

Svetsko školsko prvenstvo se ranijih godina održavalo za učenike srednjih škola, a ove godine je po prvi put održano za dečake i devojčice do 15 godina starosti i to u Beogradu. Pratilac Dimitrija Živkovića u Pančevu bio je nastavnik fizičkog Željko Banović.

Srbija je bila domaćin takozvane Školarijade koja je trajala od 11. do 19. septembra, a jedini paraćinski predstavnik je bio mladi karatista Dimitrije Živković.

Kao i svako dete, Dimitrije je ovaj sport zavoleo dok još nije pošao u školu na malim ekranima. Proteklih godina bio je učesnik brojnih takmičenja i zemlji i inostranstvu, a u svojoj sobi ima preko 100 medalja.

Učesnici prve, istorijske Školarijade takmičili su se u atletici, badmintonu, košarci, šahu, fudbalu, džudou, karateu, orijentiringu, plivanju, stonom tenisu, rvanju i odbojci. Svi oni bili su smešteni u Beogradu, u kojem su se održala takmičenja u većini sportova, izuzev orijentiringa – na Kosmaju, atletike – u Sremskoj Mitrovici i karateu – u Pančevu.