Mehanizacija za zimsko održavanje puteva u pripravnosti zbog najavljenih snežnih padavina

Mehanizacija za zimsko održavanje puteva u pripravnosti zbog najavljenih snežnih padavina

Zbog najavljenih snežnih padavina u toku predstojećeg vikenda, mehanizacija za zimsko održavanje puteva stavljena je u treći stepen pripravnosti, saopštenje je JKP “Crnica”. Oni podsećaju vozače da obezbede neophodnu zimsku opremu vozila i apeluju da vožnju prilagode uslovima puta, pogotovo na putevima u višim delovima opštine.

Obzirom da je Zakonom o putevima 1. novembar datum kada zvanično počinje sezona zimskog održavanja puteva, obaveštavaju se vozači da oni koji to još nisu učinili urade sve neophodne pripreme kako bi svoje vozilo opremili za nastupajući zimski period.

Činjenica je da je u zimskim uslovima kada je sneg i led na kolovozu i kada je otežano kretanje vozila, potrebna dodatna pažnja u vožnji. Neophodno je smanjiti brzinu u vožnju prilagoditi uslovima puta. Kako bi se postigao određeni nivo bezbednosti potrebno je na svojim  vozilima imati Zakonom propisane zimske pneumatike.

Iako još nema snežnih padavina, zbog karakteristika letnjih i zimskih pneumatika, zimski imaju bolje prijanjanje za kolovoz i omogućuju bezbedniju vožnju, pa ih je potrebno staviti.

Na pojedinim putnim pravcima naše opštine postavljena je vertikalna signalizacija za ograničenje brzine u vreme snežnih padavina kao i obavezne upotrebe lanaca za sneg.

Podsećamo takođe da je potrebno proveriti nivo rashladne tečnosti u hladnjaku, nivo elektrolita u akumulatoru i nivo tečnosti za pranje vetrobranskog stakla.