U kojoj meri su srednjoškolci upoznati sa terminom HPV virusa

U kojoj meri su srednjoškolci upoznati sa terminom HPV virusa

Iako 100 odsto zaštite ne postoji, prema podacima naše sagovornice, nedavna istraživanja u Švedskoj pokazala su da vakcina štiti blizu 90 procenata kod mladih koji su je primili do sedamaeste godine, dok je kod onih koji su je primili nakon navršenih 17 taj procenat nešto manji i iznosi pedeset odsto.

Neki od tipova ovog virusa uzrokuju rak grlića materice, anusa i ženskog polnog organa. Isti virusi mogu da budu odgovorni i za kancer muškog polnog organa, a kod osoba koje upražnjavaju genitalno-oralni seks i za rak usne šupljine i glasnih žica. Doktor medicinskih nauka Violeta Ilić Todorović kaže da je Srbija neslavni rekorder u broju obolelih od karcinoma grlića materice.

Protiv virusnih infekcija postoje profilaktičke i terapijske vakcine među kojima je glavna razlika ta što se kod profilaktičkih vakcina indukuje humoralni imuni odgovor, a klinička ispitivanja pokazala su da je HPV vakcina bezbedna i efikasna u lečenju raka grlića materice. S obzirom na to da za sada ne ulazi u obavezne vakcine, mali broj dece je na godišnjem nivou primi, a svako ko želi ima priliku da to uradi o trošku države. Prvenstveno je namenjena mladima od 9 do 19 godina, a iako su kod žena simptomi virusa uočljiviji poželjno je da vakcinu prime i muškarci odnosno dečaci jer su oni prenosioci virusa.

Violeta Ilić Todorović kaže da je najvažnija informisanost roditelja koji razmišljaju o vakcinaciji dece koja nisu punoletna. Saradnja i razgovor sa pedijatrima koji mogu dati preporuku i pojasniti benefite koje ova vakcina donosi je veoma bitna jer je pre svega najbitnije zdravlje dece i stvaranje kolektivnog imuniteta. Iako je aktuelna već petnaest godina veoma mali broj mladih odluči da je primi.

Prelazeći u tinejdžersko, odnosno adolescensko doba dobar deo mladih stupa u seksualne odnose ali potpuno zanemaruju pojam HPV virusa koji je godinama unazad veoma aktuelna ali mladima malo poznata tema. HPV, tačnije humani papiloma virus česta je pojava kod ljudi, a pogotovo tinejdžera koji stupaju u nezaštićene polne odnose i time rizikuju moguću infekciju. Uzevši u obzir da su polni odnosi još uvek jedna od tabu tema, iz tog razloga je i termin HPV virusa koji se tim činom prenosi tema o kojoj se veoma malo zna. Dokaz tome su i paraćinski srednjoškolci koji su nedovoljno edukovani, a pojam odnosa doživljavaju neozbiljno pa čak i kao šalu. Kako bismo saznali u kojoj meri su mladi danas upoznati sa simptomima i posledicama koje izaziva nezaštićen seklualni odnos, neke od učenika paraćinske Gimnazije pitali smo šta znaju o ovom specifičnom virusu.