Međunarodni festival fotografije „Sarmates“ prvi put u Paraćinu

Međunarodni festival fotografije „Sarmates“ prvi put u Paraćinu

Paraćin je opština sa mnogo talentovanih fotografa, pa im je potrebno još više prostora kako bi pokazali koliko i šta znaju. Za tu svrhu od ove godine će služiti Međunarodni festival fotografije „Sarmates“ na kom će se predstavljati radovi kako mladih paraćinskih fotografa, tako i onih iz okoline i drugih zemalja. Početak festivala obeležen je Međunarodnom izložbom umetničkih fotografija „Morava“ pod pokroviteljstvom kompanije „Moravacem“ u Narodnoj biblioteci „dr Vićentije Rakić“. Članovi Art Tima iz Paraćina koji su začetnici ovog festivala očekuju mnogo od njega i svako od njih nam je objasnio kako on zamišlja ovu manifestaciju.

Program festivala obuhvata izložbe, projekcije, razgovore, radionice i foto kurseve. Cilj članova Art Tima je kako iz njega poručuju da Paraćin pretvore u uzbudljivu pozirnicu koja će povezati fotografe sa lokala i iz regiona sa zajednicom.

Art Tim ima veoma dobru saradnju sa brojnim institucijama među kojima je i Zavičajni muzej Paraćin. Zato će tamo biti postavljena izložba određenih radova sa prvog Međunarodnog festivala fotografije u našoj opštini.

„U pitanju je izložba najnagrađivanijeg mađarskog fotografa Ištvana Kerekeša, radujemo se tom događaju tako da smo bez mnogo razmišljanja prihvatili poziv, jer se radi o jednoj talentovanoj i mladoj grupi fotografa” – kaže direktor Zavičajnog muzeja Branislav Stojanović.

Pored muzeja, Kulturnog centra, Narodne biblioteke „dr Vićentije Rakić“ i opštine Paraćin, Art Timu je značajnu podršku pružio i Regionalno-inovacioni start up centar. I tamo će naši sugrađani imati priliku da pogledaju jednu izložbu u okviru Međunarodnog festivala fotografije.

„Organizujemo veliku izložbu makedonskog fotografa Vladimira Jovanovskog koja će biti humanitarnog karaktera, tako da će posetioci moći da kupe neku od fotografija. Prikupljena novčana sredstva od prodaje fotografija biće usmerene na pomoć u lečenju trinaestogodišnjeg Vuka Vasića iz Paraćina” – kaže vršilac dužnosti direktora RISC-a Aljoša Gligorijević.

Posle izložbe poznatog fotografa iz Severne Makedonije u RISC-u nastavljaju sa promocijom fotografije.

Članovi Art Tima poručili su nam da su veoma uzbuđeni zbog početka Međunarodnog festivala fotografije i nadaju se da će on postati tradicija u našem gradu.